Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati Hangossa 4.6.2024 - ylilennossa noin 15 ilma-alusta

HN-405_040623Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 150-vuotisjuhliaan viettävässä Hangossa 4. kesäkuuta 2024. Valtakunnalliseen paraatiin osallistuu joukkoja yhteensä 1150 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja ylilentoon on luvassa noin 15 ilma-alusta. Tapahtumakentälle puolestaan on luvassa laaja kalustonäyttely.

Lippujuhlan päivän paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi Hangossa on luvassa lisäksi muun muassa kalustonäyttely. Paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Lapin-lennosto_small

Paraatin ottaa vastaan Merivoimien komentaja kontra-amiraali Tuomas Tiilikainen ja paraatijoukkoja komentaa Merivoimien esikuntapäällikkö lippueamiraali Jukka Anteroinen.

Paraatikatselmus nähdään Rukki-Areenalla ja ohimarssi kulkee reittiä: Appelgrenintie–Merikatu–Rantakatu-Satamakatu.

Iltaohjelmana on tarjolla MILjazz-kesäkiertueen konsertti. Konserttiosuus alkaa kello 18 ja jatkuu aina iltayhdeksään. Ensimmäisenä viihdytysvuorossa joka paikkakunnalla on alueellinen sotilassoittokunnan kokoonpano, joka on Hangossa Laivaston pieni viihdeorkesteri. Sen solistina toimii tapahtumassa Irina. Toisena lavalle nousee Ilmavoimien Big Band, joka viihdyttää MILjazz-yleisöä solistinaan monipuolinen Sami Pitkämö. Illan huipentaa Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband, jonka energinen esiintyminen hurmaa yleisön vuodesta toiseen. MILjazz järjestetään Hangon Casinon puistossa.

Hangon kaupunki viettää vuoden 2024 aikana 150-vuotisjuhliaan ja kaupungin katukuvassa nähdään juhlalippuja ja banderolleja. Puolustusvoimien lippujuhlan päivän paraati on yksi osa kaupungin juhlavuoden ohjelmaa.

Vuoden 2023 lippujuhlan päivän paraatissa Jyväskylässä nähtiin ylilennossa ensimmäistä kertaa ulkomaalaisia ilma-aluksia. Vuoden 2023 ylilennossa oli mukana mm. viiden maan ensilinjan hävittäjäkalustoa. Tuolloin viidentoista hävittäjän perässä ylilennon suorittivat ilmavoimien Learjet- ja Pilatus-yhteyskoneet. Niitä seurasi Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan kolme MD500- ja neljä NH90-helikopteria.

Lue myös: