Puolustusvoimien helikopterien syksyn pimeälentokausi alkaa

nh90_iltaUtin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan pimeälentoharjoitukset jatkuvat kesätauon jälkeen. Pääosin syys-, loka- ja marraskuulle ajoittuvat koulutuslennot keskittyvät Kymenlaaksoon, mutta sotilaallisiin harjoituksiin liittyvää lentotoimintaa on laajemmallakin alueella.

Harjoittelu pimeällä liittyy helikopterimiehistöjen koulutukseen ja pelastuspäivystysharjoitteluun. Pimeälentokoulutus toteutetaan NH Industries NH90-kuljetushelikoptereilla ja Hughes MD500-kevythelikoptereilla.

Lennot keskittyvät noin 100 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle merialueelle.

Koulutuslennoissa käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään myös maastolaskuja. Lentotoiminta alkaa maanantai-iltaisin ja se päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Lennot ajoittuvat kello 17 - 03 väliselle ajalle.

Lentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa, jota pyritään välttämään suuntaamalla toiminta pääosin harvaan asutuille alueille. Lentokenttien lähialueilla noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Utin jääkärirykmentti tiedottaa mahdollisista muutoksista pimeälentokoulutuksen aikatauluihin joukko-osaston internetsivuilla osoitteessa www.pv.fi/utinjaakarirykmentti

pyorremyrsky_puolustusvoimat_mmLisäksi helikopterit osallistuvat puolustusvoimien sotaharjoituksiin, joihin liittyvä lentotoiminta voi olla ympärivuorokautista ja poiketa pimeälentokoulutuksen toiminta-alueesta.

Muun muassa syyskuun kolmella ensimmäisellä viikolla helikopterit osallistuvat sotilaallisiin harjoituksiin koko Kaakkois-Suomen alueella sekä Kotkasta Upinniemeen ulottuvalla meri- ja rannikkoalueella.

Kaikkien pimeällä tapahtuvien lentojen aikana saatetaan käyttää valonheittimiä, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä kauaskin.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja Utin jääkärirykmentistä ja NH90-kopterista:

Utin NH90-pilotit saivat MRTD-simulaattorin hallin lisäsiipeen - matkavuorokauden vähenevät