Qantasin Airbus A330 evakuoitiin Sydneyssä - syynä hydraulinesteen vuoto

Qantas_A330200_1Qantasin Airbus A330-200 on evakuoitu Sydneyssä sunnuntaiaamuna 15. joulukuuta. Matkustajakone palasi ilmasta takaisin lähtökentälle hydraulivian seurauksena. Kone oli jo rullannut takaisin terminaaliin ja kiinnittynyt matkustajasiltaan, kun olosuhteet johtivat evakuoinnin käynnistämiseen.

Qantasin lento QF575 lähti sunnuntaiaamuna 15. joulukuuta normaalisti lennolle Sydneystä Perthiin. Ilmassa noin 20 minuutin lennon jälkeen Airbus A330-200 -koneen järjestelmät ilmoittivat viasta yhdessä kolmesta hydraulijärjestelmästä. Lentäjät tekivät päätöksen palaamisesta lähtökentälle. Laskeutuminen sujui ongelmitta eikä mitään hätätilaa julistettu.

Matkustajakone oli rullannut jo takaisin terminaaliin ja kiinnittynyt matkustajasiltaan, kun tiheä sumu alkoi täyttää matkustamoa. Liekkejä ei näkynyt mutta sumu tulkittiin savuksi. Matkustamomiehistö raportoi olosuhteista ja hengitysvaikeuksista ohjaamoon.

Kapteeni käski aloittaa evakuointitoimet ja matkustajat poistuivat kolmen takapään hätäpoistumistien liukumäen sekä matkustajasillan kautta terminaaliin. Kahta matkustajaa hoidettiin evakuoinnissa saatujen vammojen seurauksena. Muutamat matkustajat valittivat silmiään ja kutisevaa kurkkua.

Qantasin mukaan savussa oli kyseessä todennäköisesti ilmastointijärjestelmään vuotaneesta hydraulinesteestä. Tapahtumista on ilmoitettu Australian ilmailuviranomaiselle CASA:lle sekä onnettomuustutkintaa suorittavalle ATSB:lle, jota Qantas avustaa tarpeen mukaan.