Rajan helikopteri pelasti kolme ihmistä luodolta myrskyävän meren keskeltä

superpuma1_malmiRajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartiosto sai perjantaina 18. marraskuuta kello 20.54 tiedon 9-metrisestä veneestä, joka oli ajanut karille Haminan edustalla. Tehtävään hälytettiin meripelastushelikopteri sekä partiovene Kotkan merivartioasemalta. Mukana oli myös Kymenlaakson pelastuslaitoksen kaksi veneyksikköä ja ensihoitoyksikkö.

Moottoriveneessä olleet kolme henkilöä pääsivät siirtymään luodolle. Siltä heitä yritettiin pelastaa ensin veneillä. Kovan tuulen ja aallokon vuoksi merihätään joutuneet lopulta vinssattiin Rajan meripelastushelikopterilla turvaan.

Heidät evakuoitiin Haminan satamaan, jossa ensihoidon yksikön tarkasti veneilijöiden kunnon. He eivät olleet loukkaantuneet, mutta olivat lievästi hypotermisia. Säästä johtuen vene jouduttiin jättämään karille.

Rajavartiolaitos ei tiedotteessaan kerro käytettyä kopterityyppiä, mutta koska merihätä sattui Suomenlahdella, käytössä oli todennäköisesti Helsinki-Malmin tukikohdan Airbus Helicopters H215 (AS332L1e) Super Puma.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa meriveden kylmyydestä. Syksyisellä ja talvisella merellä veneillessä ja liikkuessa on äärimmäisen tärkeää varustautua asianmukaisesti.

Pelastusliivit ja mahdollisuuksien mukaan pelastautumispuku on syytä pukea päälle. Lisäksi matkapuhelin on syytä suojata kastumiselta. Myös veneessä vaadittavat varusteet on aina pidettävä mukana veneen ollessa kulussa. T.T.