Rajavartiolaitos hankkii kaksi uutta Turva-luokan monitoimialusta - eduskunnalta tilausvaltuudet

turva_helsinki_11Eduskunta hyväksyi Rajavartiolaitokselle kahden uuden ulkovartiolaivan hankinnan. Kyseiset alukset tulevat olemaan samankaltaisia kuin vuonna 2013 vesille laskettu ulkovartiolaiva Turva, joka on varustettu mm. helikopterikannella ja TRS 3D -ilmavalvontatutkalla. Rajavartiolaitos on lähivuosina hankkimassa myös uusia valvontalentokoneita MVX-hankkeessa.

Eduskunta on hyväksynyt vuoden 2020 seitsemännen lisätalousarvion, jossa Rajavartiolaitos oikeutetaan tekemään kahden uuden ulkovartiolaivan hankintaa koskevat sopimukset.

Sopimuksesta aiheutuu valtiolle menoja vuonna 2020 ja vuoden 2020 jälkeen yhteensä enintään 240 miljoonaa euroa.

LRaja_lento_turva_tutkaisäksi Rajavartiolaitoksen toimintamenoihin myönnettiin lisäystä reilut 5,5 miljoonaa euroa ja  Ilma- ja vartioalusten hankinta-momentille myönnetään lisäystä 120 miljoonaa euroa
(siirtomääräraha 5 v).

Talousarvioesityksen mukaan kokonaskustannusarvio hankkeelle olisi 245 miljoonaa euroa. Sopimus laivojen hankinnasta oli esityksen mukaan tarkoitus tehdä vielä vuonna 2020 ja toteuttaa hanke vuosina 2020—2023.

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi  Rajavartiolaitoksen näkymistä ja tulevista hankinnoista  vartiolaiva Turvalla helmikuussa 2020 yhdessä Rajavartiolaitoksen johdon kanssa. Tuolloin viesti oli selkeä: Toimintamenoihin tarvitaan pysyvää tasokorotusta, jonka lisäksi edessä on merkittäviä strategisia hankintoja poistuvien suorituskykyjen korvaamiseksi (uutisemme aiheesta: Rajavartiolaitoksen Dornier-koneille etsitään korvaajaa - myös uusia aluksia tarvitaan).

Raja_lento_Turva_1Rajavartiolaitoksen lausunnon mukaan kahden ulkovartiolaivan hankinta on tärkeä panostus Suomen merialueiden turvallisuuteen. Rajavartiolaitos tulee hankkimaan kaksi Turva-luokan monitoimialusta, joilla valvotaan ja turvataan Suomen merialuetta, pelastetaan ihmishenkiä sekä torjutaan ympäristövahinkoja.

Uusien sinivalkoisten Turvan sisaralusten arvioidaan valmistuvan vuoteen 2025 mennessä.

MVX_Dornierit_laajaUlkovartiolaivahankintojen lisäksi Rajavartiolaitos on hankkimassa uusia valvontalentokoneita. Nykyiset kaksi Dornier 228 -merivalvontakonetta saavuttavat 30 vuoden käyttöiän vuonna 2025. Myös näiden koneiden korvaamishankkeeseen tarvitaan määrärahoja.

Rajavartiolaitos on jo käynnistänyt MVX-hankkeen Dornier 228 -koneiden suorituskyvyn korvaamiseksi. Hankintabudjetiksi arvioitiin elokuussa 2020 MVX-hankkeen osalta 60 miljoonaa euroa. Miikka Hult

Lue myös: