Raytheon kehittää pidemmän kantaman ER-versiota Suomenkin käyttämästä AMRAAM-ohjuksesta

amraam_nasams_ratheonYhdysvaltalainen Raytheon kertoo aloittaneensa pidemmän kantaman version kehittämisen AIM-120 AMRAAM -ilmamaaliohjuksestaan. Asiasta kerrottiin parhaillaan menossa olevilla asealan IDEX-messuilla Abu Dhabissa. Suomessa sekä F/A-18 Hornetit että NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmä käyttävät AMRAAM-ohjuksia.

Raytheonin mukaan AMRAAM-ER (Advanced Medium Range Air to Air Missile Extended Range) kehitetään ensisijaisesti ilmatorjuntakäyttöön. Se yltää kauemmaksi ja korkeammalle kuin edeltäjänsä.

Alunperin ilmataisteluohjukseksi kehitetty AMRAAM on saanut osakseen arvostelua maasta-ilmaan -käytössä juuri korkeusulottuvuudestaan. Kantomatka ei ole niin ratkaiseva tekijä, sillä kyseessä on verkottunut järjestelmä, jonka laukaisulavetteja voidaan sijoittaa laajalle alueelle.

bukm1_net_puolustusvoimatSuomessa ITO12 NASAMS II korvaa venäläisen BUK M1 -ohjusjärjestelmän (vasemmalla). Etenkin sen korkeusulottuvuus on parempi kuin mikä AMRAAM:lla kyetään saavuttamaan.

"Uusi AMRAAM-ER nopeampi ja liikehtimiskykyisempi kuin nykyversiot. Käyttämällä monia aiempia AMRAAM-komponentteja voimme toimittaa uuden ohjuksen nopeasti ja edullisesti", vakuutti Raytheonin ilmapuolustusjärjestelmien johtaja Mike Jarret Abu Dhabissa.

Kehitystyö on käynnissä ja ensimmäinen AMRAAM-ER-ohjus aiotaan koelaukaista jo kuluvan vuoden aikana. Raytheon integroi ER-version norjalaisen Kongsbergin valmistaman NASAMS-järjestelmän laukaisulavettiin.

NASAMS-lavetteja (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) on toimitettu jo yli 70 kappaletta useisiin maihin. Järjestelmä käytetään myös Washingtonin keskustan ilmapuolustuksessa Yhdysvalloissa.

Raytheon ei tarkemmin kerro miten paljon ohjukseen aiotaan saada lisää kantomatkaa. Shephard Media kuitenkin arvelee, että se olisi luokkaa 40 - 50 km ja korkeusulottuvuus hieman alle 14 000 metriä.

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatShephardin mukaan ER-ohjuksessa käytettäisiin AMRAAM-perusversion ohjausjärjestelmää sekä aiemman ESSM-ohjuksen (Evolved Sea Sparrow Missile) pidemmän kantaman antamaa laukaisujärjestelmää.

Raytheon AIM-7 Sparrow on 50-luvulla kehitetty tutkaohjattu ilmataisteluohjus, josta muokattiin RIM-7 Sea Sparrow alusten ilmatorjuntaan. RIM-162 ESSM on RIM-7:n pidemmän kantaman kehitysversio.

Raytheonin tiedote ei kerro myöskään sitä, aiotaanko ER-versiota tarjota myöhemmin myös ilmasta-ilmaan -käyttöön. Koska ohjuksesta tulee pidempi, se joka tapauksessa ei enää mahtuisi F-22 Raptor ja F-35 Lightning II -stealth-hävittäjien rungon sisäpuolisiin asekuiluihin. T.T.

Kaikkiaan 36 valtiota on ostanut AMRAAM-ohjuksia. Ase on integroitu F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet, F-22 Raptor, Eurofighter Typhoon, JAS 39 Gripen, Tornado, Harrier ja F-4 Phantom -hävittäjiin. Se tulee myös uuden F-35 Lightning II -hävittäjän aseeksi.