Rovaniemelle saapunut Luftwaffen A400M Atlas suorittaa monikansallisten joukkojen kuljetustehtäviä

Luftwaffe400M_RVN_2Saksan ilmavoimien Luftwaffen A400M Atlas -kuljetuskone laskeutui 21. helmikuuta Lapin lennoston tukikohtaan Rovaniemelle. Kuljetuskone miehistöineen harjoittelee seuraavien viikkojen aikana Suomen ilmavoimien kanssa ja suorittaa monikansallisten joukkojen pudotuksia. Toiminta on osa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitusta, johon liittyvät Suomen, Ruotsin ja Norjan alueilla tapahtuvat Nordic Response 24 - sekä Quadriga 24 -harjoitukset.

Luftwaffe400M_RVN_1Rovaniemelle tukeutuva Airbus A400M Atlas on yksi maailman suurimmista potkuriturbiinimoottorein varustetuista sotilaskuljetuskoneista. Luftwaffe harjoittelee Suomessa toimintaa kylmissä talviolosuhteissa. Kuljetuskoneella tulee lähiviikkoina olevaan lentotehtäviä, jotka suoritetaan matallilla lentokorkeuksilla, yölentoja sekä monikansallisten joukkojen pudotuksia.

Rovaniemelle keskiviikkona 21. helmikuuta saapunut Luftwaffen Airbus A400M -kuljetuskone (54+21) on maalattu aiempaan harjoitukseen liittyvään erikoisväritykseen.

Airbus A400M Atlas kykenee toimimaan lyhyiltä ja päällystämättömiltä lentopaikoilta. Kone voi kuljettaa 116 laskuvarjojääkäriä tai 37 tonnia rahtia ja se kykenee myös ilmatankkaukseen. Kuljetuskoneen voimanlähteinä toimii neljä EuroProp TP400 -potkuriturbiinimoottoria.

Luftwaffe_A400M Luftwaffe on osaltaan mukana Suomen Ruotsin ja Norjan alueilla tapahtuvassa Nordic Response 24 -harjoituksessa sekä Norjassa ja muualla Naton itärajalla tapahtuvassa Quadriga 24 -harjoituksessa. Ne ovat osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoitusta.

Nordic Response 24 -harjoitus näkyy ja kuuluu Lapin alueella 4.–15. maaliskuuta 2024. Suomen Puolustusvoimat osallistuu Nordic Response 24 -harjoitukseen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien sekä logistiikka- ja johtamisjärjestelmäalan joukoilla. Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu yli 4 100 sotilasta, ja tästä joukosta merkittävä osa on reserviläisiä. Suomen ilmavoimista  harjoituksessa on mukana 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää.

Quadriga24_1Quadriga 24 -harjoitus puolestaan on Saksan maavoimien suurin harjoitus sitten Venäjän Ukrainaan kohdistaman aggression aloittamisen jälkeen. Mukana on yli 12 000 sotilasta, 3000 ajoneuvoa ja 30 lentokonetta. Harjoituksessa siirretään monikansallisia nopean toiminnan joukkoja Naton itäiselle sivustalle. Saksalla on merkittävä rooli puolustusliiton pelotevaikutuksesta Naton itärajalla. Tämä tammikuussa 2024 alkanut harjoitus kestää toukokuulle saakka päättyen Liettuassa tapahtuvaan Grand Quadriga -harjoitukseen.

Suomenkin alueella on maaliskuusta toukokuulle saakka kestävä harjoituskokonaisuuden päättävä Immediate Response 24 -harjoitus. Siihen kuuluu Suomen lisäksi toimintaa Tshekissä, Virossa, Saksassa, Puolassa, Ruotsissa ja Norjassa. MH

Lue myös: