Valtakunnallinen Hanki 24 -ilmaoperaatioharjoitus sulkee Nelostien viikoksi Tikkakosken kohdalla

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Ilmavoimien vuoden 2024 valtakunnallinen pääsotaharjoitus Hanki 24 järjestetään helmi-maaliskuun vaihteessa. Mukana on noin 40 lentokonetta ja lähes 4000 sotilasta. Päätukikohtina toimivat Rovaniemi ja Tikkakoski, joista jälkimmäisessä käytetään myös Nelostien kesällä 2023 käyttöönotettua uutta tukeutumisaluetta ja nousutietä.

Hanki24_kartta_1Hanki 24, joka on valtakunnallinen ilmaoperaatioharjoitus  järjestetään 26.2.–2.3.2024 Harjoituksessa koulutetaan henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä toimimaan kaikissa Suomen ilmapuolustuksen tehtävissä haastavissa talviolosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 40 lentokonetta ja 3 800 sotilasta, joista noin 2 300 on reserviläisiä.

Harjoituksen päätukikohdat ovat Tikkakoski ja Rovaniemi. Harjoitukseen liittyvät laajat ilmatilavarauksen rajautuvat pohjoisessa Rovaniemeen ja etelässä Tikkakoskeen. Ilmatilaa on varattu myös Pudasjärven lentopaikan ympäristöstä.

Alueen sisäpuolelle ja sen reunoille jäävät mm. Oulun, Kajaanin ja Kuopion lentoasemat. Korkeimmillaan ilmatilavaraukset yltävät lentopinnalle 660 saakka.

Hanki 24:n ilmatilavaraukset aiheuttavat reittimuutoksia tai viiveitä lentoliikenteelle Rovaniemellä, Jyväskylässä, Kajaanissa, Ivalossa, Kuusamossa, Kittilässä, Enontekiössä, Kemissä ja Oulussa.

kesabaana23_HN2Tikkakoskella Ilmasotakoulu harjoittelee myös lentotukikohdan nousutien käyttöä talviolosuhteissa. Tähän liittyen Valtatie 4 suljetaan 23. helmikuuta kello 18.00 alkaen Puuppolan ja Vehniän välillä.

Nelostien liikenne siirtyy moottoritien vieressä kulkevalle rinnakkaistielle eli seututielle 624 (mt 624). Kiertotiejärjestelyt eivät merkittävästi pidennä matka-aikoja tai aiheuta erityisiä liikennerajoituksia kuljetustoiminnalle.

kesabaana23_HN3Liikenteenohjaus rinnakkaistielle tapahtuu huomiovaloilla varustettujen siirrettävien sulkulaitteiden ja kiinteiden opasteiden avulla. Kiertoreitistä aiheutuu vähäistä haittaa liikenteelle. Reitti on suunniteltu siten, että erikoiskuljetukset pääsevät kulkemaan sen kautta. Rinnakkaistiellä on 60 km/h nopeusrajoitus.

Reserviläiset ja kantahenkilökunta toteuttavat nousutien ja tukeutumisalueen käyttöönottoon ja purkuun liittyvät toiminnot osana Hanki 24 -harjoitusta. Lentopäiväksi on suunniteltu 28. helmikuuta, jolloin Ilmavoimien lentokalustolla testataan nousuja käyttäen nelostietä kiitotienä. Muina päivinä harjoitellaan muun muassa tukikohtatoimintoja ja kiitotien huoltoa. 

MLU_HN_2Moottoritie suljetaan pe 23.02.2024 kello 18.00 – pe 01.03.2024 kello 6.00 väliseksi ajaksi ajaksi Puuppolan ja Vehniän eritasoliittymien välillä. On mahdollista, että suotuisissa olosuhteissa tie voidaan avata jo ilmoitettua aiemmin.

Yleisöllä ei ole pääsyä Nelostien harjoitusalueelle, joka on vartioitu. Hälytystehtävissä liikkuvilla viranomaisilla on edelleen kulkuoikeus. MH

Lue myös: