Ruska 21 -harjoitus nostaa ilmaan 50 lentokonetta - mukana myös Raja, Maavoimat ja Ruotsin ilmavoimat

Hornet nousee Norvatieltä Ruska 20Ilmavoimien vuoden 2021 pääsotaharjoitus Ruska 21 järjestetään viisipäiväisenä 4. lokakuuta lähtien. Ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu 50 lentokonetta ja noin 3 300 henkilöä eri puolilla Suomea. Harjoituksessa on mukana myös Ruotsin ilmavoimien hävittäjiä sekä tutkavalvontakone. Lentotoimintaa on luvassa kaikkina vuorokaudenaikoina ja ilmaoperaatioita toteutetaan suuressa osassa maata.

Ruska 21 on Ilmavoimien vuoden 2021 merkittävin harjoitus, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kehittää Suomen ilmapuolustuksen valmiutta. Kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ovat mukana harjoituksessa.

Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan joukkoon. Koneet tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti useille lentopaikoille eri puolilla Suomea.

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rissala ja Pirkkala.

HN-427_031020aHarjoituksen aikana puolustavan joukon F/A-18 Hornet -hävittäjät tukeutuvat Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös Savonlinnan, Varkauden, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen ja Kajaanin lentokentille sekä Vieremän maantietukikohtaan.

Lisäksi Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet käyttävät Porin lentokenttää. Harjoitusvastustajaa kuvaava joukko puolestaan operoi Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin Luulajasta.

Ruska 21 -ilmaoperaatioharjoituksen painopiste on Karjalan ja Satakunnan lennostojen reserviläisten, kantahenkilökunnan ja varusmiesten kouluttamisessa. Harjoituskokonaisuudessa on mukana yhteensä noin 3 300 henkilöä, joista 1 500 on reserviläisiä.

 Baana19_Herranen"Ilmavoimat valvoo ja turvaa Suomen ilmatilaa 24/7 ympäri vuoden. Ruska 21 -harjoituksessa kantahenkilökunta, reserviläiset ja varusmiehet harjoittelevat poikkeusolojen tehtäviään käytännössä. Ruskan kaltaiset kaikki ilmaoperaation osatekijät sisältävät harjoitukset ylläpitävät ja kehittävät Ilmavoimien valmiutta toimeenpanna vaativia ilmaoperaatioita laajaa tukikohtaverkkoa hyödyntäen. Nämä harjoitukset ovat joukkuepeliä parhaimmillaan", korostaa harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

Ruska 21 -harjoituksen lentotoiminta alkaa 4. lokakuuta kello 12 ja päättyy 9. lokakuuta kello 15 mennessä. Maanantaina ja tiistaina 4.‒5. lokakuuta lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Keskiviikosta lauantaihin 6.‒9. lokakuuta lentotoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina.


IMG-20201005-WA0007Ruska 21:ssä ovat mukana myös Ruotsin ilmavoimat, Rajavartiolaitos ja Maavoimien ilmailu sekä ilmatorjuntayksiköitä

 Ruska 21 on osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Ruotsin ilmavoimista harjoitukseen osallistuu JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus. Ruotsalaiset lento-osastot tukeutuvat Pirkkalaan sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

 Ruska20_NasamsHarjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 ilma-alusta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontalentokone.

Harjoitukseen osallistuvat ilmatorjuntayksiköt puolestaan toimivat Pirkkalan tukikohdassa ja Lohtajan harjoitusalueella.


Luvassa matalalentoa, valoilmiöitä sekä suuria nopeuksia korkealla

HN_2021_2Ruska 21 -harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Tukikohtien läheisyydessä noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja. 

 

Liikkumista rajoitetaan mm. Pirkkalassa, Vieremällä ja Joroisissa

Harjoituksen aikana on rajoitettu liikkumista ja Pirkkalan lentoasemalla on suljettu tieosuus liikenteeltä kokonaan sekä osittain. Harjoituksen yhteydessä tie 3003 eli Varuskunnantie suljetaan yleiseltä liikenteeltä välillä Varikontien risteys – Varuskunnan ampumaratojen risteys. Tieosuus on suljettu yleiseltä liikenteeltä keskiviikkona 6. lokakuuta kello 12 ja avataan lauantaina 9. lokakuuta kello 12 mennessä.

Vieremän maantietukikohta otetaan käyttöön 4.‒10. lokakuuta 2021, jonka seurauksena Rusa 21 -harjoitus aiheuttaa liikennejärjestelyjä Iisalmi – Oulu välisen valtatien eli kantatie 88:n katkaisemisen vuoksi. Se tuo liikkumisrajoituksia lähialueen asukkaille. 

Kantatie 88 välillä Iisalmi – Oulu katkaistaan liikenteeltä Vieremän maantietukikohdan kohdalta maanantaina 4.10. kello 9 alkaen. Tie avataan yleiselle liikenteelle sunnuntaihin 10.10.2021 kello 12 mennessä. 

Raskas liikenne ohjataan kiertotietä Iisalmi – Salahmi – Kiuruvesi (vt 27) – Pyhäntä (tie 599) pitkin Ouluun. Muu liikenne ohjataan kiertotietä Nissiläntie (tie 5911) ja Isomäentie (tie 8770) pitkin kantatielle 88 Ouluun.

Myös Joroisten tukikohta otetaan käyttöön Ruska 21 -harjoituksen ajaksi 4.–9.10.2021. Harjoituksen aikana valtatie 5:lle Joroisten lentokentän kohdalle asetetaan pysähtymiskieltoalue. Puolustusvoimien käyttöön otetulla sotaharjoitusalueella voidaan rajoittaa liikkumista. MH