Saab JAS 39E Gripen lensi ensi kerran - ehdolla Hornetien korvaajaksi

gripen-e-in-air-2340Ruotsalaisen turva- ja puolustusteollisuusvalmistaja Saabin uusin hävittäjäkone Gripen E nousi ilmaan torstaina 15. kesäkuuta Linköpingissä. Tämä Gripen-versio on ehdolla Suomen seuraavaksi hävittäjäksi yhtenä HX-hankkeen tyypeistä.

Gripen E -koelentokone (39-8) nousi ilmaan torstaiaamuna kello 10.32. Nelikymmenminuuttinen ensilento suuntautui Itä-Götänmaalla.

Konetta ohjasi ensilennolla Saabin koelentäjä Marcus Wandt. Mies oli yhtä hymyä lennon jälkeen.

"Me teimme sen. Se oli sanoinkuvamatonta, kuin taikaa", Wandt hehkutti laskeuduttuaan.

E-versiossa on mm. tehokkaampi moottori kuin aiemmissa Gripeneissä. Laskutelineet on siirretty rungosta siiven tyviin. Näin on saatu lisää polttoainekapasiteettia ja ripustimia ulkoiselle kuormalle.

Koelennolla testattiin useita eri järjestelmiä ja mm. laskutelineet otettiiin lennon aikana sisään. Tämä on harvinaista ensilennoilla.

Koneen ilmaannousun myötä myös simulaatioilla aloitettu koelento-ohjelma pääsee täyteen vauhtiin. Gripenin E -version koelento-ohjelmasta suuri osa on tehty jo simulaattoreissa.

"Gripenin osalta koelentoja on lennetty simulaattoreissa enemmän kuin aikaisempia konetyyppejämme", kertoo Saabin Magnus Skogberg Lentoposti.fi:lle.

Eri koelentokoneilla on edessään erilaisia ohjelmia. Ensivaiheessa koelennoilla keskitytään varmistamaan ns. HMI:n toiminta eli ihmisen ja koneen välinen yhteys. Muita koelentojen aiheita ovat järjestelmätestauksien lisäksi ilmasta-ilmaan ja ilmasta-maahan -toiminta.

Ensilento tapahtui sopivasti ennen ensi viikolla käynnistyvää Paris Airshow -ilmailunäyttelyä, johon ilmailevan maailman katseet kääntyvät. Saabin osastolla varmasti riittää vierailijoita.

JAS 39E Gripen on yhtenä vaihtoehtona mukana Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa, jossa haetaan korvaavaa suorituskykyä nykyisille F/A-18 Horneteille.

Lue myös:

Artikkeli: Uusi Gripen-sukupolvi kokoonpanossa - Saab JAS 39 E nousee pian ilmaan