Saab toi markkinoille tehokkaan GlobalEye AEW&C -tutkavalvontakoneen (video)

SaabGlobalEye_1Puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab laajentaa valikoimaansa GlobalEye-monitoimivalvontakoneella. Se yhdistää viimeisimmän Erieye ER (Extended Range) -tutkan ja taistelunjohtojärjestelmän Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneeseen. Ensimmäinen AEW&C-järjestelmän asiakas on Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Saabin mukaan GlobalEye tarjoaa uuden tason monitoimikykyä ja yhdistää ensimmäistä kertaa samalla alustalle pitkän kantaman tunnistuskyvyn, ilmavalvonnan sekä maalien samanaikaisen seurannan ilmassa, maalla ja meressä.

Uusi tutka kykenee seuraamaan entistä pienempiä ja nopeampia maaleja. Se tuo lisäaikaa mahdollisen uhkan torjuntaan.

"GlobalEyen myötä laajennamme sekä terävöitämme tarjontaamme asiakkaille, jotka haluavat maksimaalisen hyödyn AEW&C -järjestelmäinvestoinneilleen", sanoo Saab EDS:n johtaja Micael Johansson.

GlobalEye integroi kattavan valikoiman signaalitiedustelun ja elektro-optisisen spektrin sensoreita kehittyneeseen omasuojajärjestelmään ja uuteen taistelunjohtoratkaisuun. Mukana on myös elektronisen sodankäynnin kykyjä.

Saab on AEW&C-järjestelmän (Airborne Early Warning & Control) pääkumppani vuosikymmenten kokemuksella tutkateknologiasta ja elektronisesta sodankäynnin ratkaisuista.

Lisäksi yhtiöllä on kokemusta taistelukentän tilannetietoisuutta parantavista C4I -ratkaisuista (Command, Control, Computers, Communication and  Intelligence) sekä järjestelmäintegroinneista. Suuri osa GlobalEyen järjestelmistä on lähtöisin Saabin laajasta tuotevalikoimasta.

Saab_globaleye_2Monitoimitutkajärjestelmä havaitsee ja seuraa automaattisesti maaleja ilmassa ja maan pinnalla erittäin laajalla alueella. Liikkuvien maamaalien valvonta tehdään GMTI (Ground Moving Target Indicator) -tutkamoodeilla.

Erieye ER -tutka kykenee havaitsemaan maalit entistä kauempaa verrattuna muihin nykyisiin tutkajärjestelmiin. GlobalEye kykenee seuraamaan erittäin vaikeasti havaittavia maaleja kuten häiveominaisuuksilla varustettuja lentokoneita, risteilyohjuksia tai sukellusveneiden periskooppeja vaikeissa tutkaolosuhteissa tai häirinnästä huolimatta.

GlobalEyen kyvyistä saa suuntaviivoja myös aiemmin julkistetun Saab Giraffe 4A AESA -tutkan suorituskyvystä (linkki artikkeliimme tämän uutisen lopussa).

"GlobalEye uudistaa pelikenttää tarjoamalla monitoimikykyisen ja samanaikaisesti ilma-, maa- ja merivalvontaan kykenevän ratkaisun. Roolia voidaan muuttaa dynaamisesti ilmassa kesken tehtävän", tarkentaa Johansson.

Keskeinen osa GlobalEye-järjestelmää on Bombardierin (ent Canadair) erittäin pitkän kantaman Global 6000 -liikesuihkukone. Sen avioniikka ja ideaalinen koko AEW&C-ratkaisuun tuo Saabin mukaan erinomaisen suorityskyvyn.

Erittäin nopea konetyyppi tarjoaa vaikuttavan suorituskyvyn mm. lyhyiltä kiitoteiltä. Lisäksi koneen operointikustannukset ovat alhaiset. Huomattava etu on myös GlobalEyen jopa 11 tunnin toiminta-aika.

Mukana hankkeessa on myös suomalainen Patria, joka valmistaa Erieye-tutkan antennin ulkoisen koteloinnin tehtaillaan Jämsän Hallissa. Näitä muotosuojia on asennettu mm. Saab 340 ja 2000 -potkuriturbiinikoneisiin ja Embraer 145 -suihkukoneeseen.

Antennin ja sen muotosuojan eli ns. skiboxin asentaminen Global 6000 -koneen rungon yläpuolelle vaikuttaa olennaisesti koneen suorituskykyyn. Esimerkiksi Saabin omien turboproppien suunnittelussa ei alunperin oltu huomioitu mahdollista käyttöä tutkakoneena.

Tutkakoneella lennetäänkin tuulitunnelikokeiden lisäksi pitkä koelento-ohjelma, jossa varmistetaan suorituskyky mm. lentoonlähdöissä ja laskuissa sekä jäätävissä olosuhteissa. Tulosten perustella koneisiin lisätäänkin usein rakennevahvistuksia antennin aiheuttamien kuormien vuoksi sekä lisäeviä aerodynaamisten omimaisuuksien parantamiseksi.

Uuden AEW&C-tuotteen ensimmäinen asiakas on Yhdistyneet arabiemiirikunnat, joka teki tilauksen Erieye SRSS (Swing Role Surveillance System) -tutkajärjestelmästä marraskuussa 2015. Ensimmäinen koneyksilö saapuu lähiaikoina Ruotsiin järjestelmäasennuksia varten. 

Ruotsalainen Saab on yksi maailman johtavia AEW&C eli ilmavalvonta- ja taistelunjohtojärjestelmiä tarjoava toimittaja. Ratkaisuiden kustannustehokkuuden takaa Saabin mukaan sen pieni organisaatio ja tukipalvelut.

Saabin tuotevalikoimasta löytyy tutkavalvontaratkaisut ilmaan, maalle ja meritoimintaan. Valmistajalla on alalta 60 vuoden kokemusta ja yli 3000 operatiivista tutkajärjestelmää 30 maassa.

Lue myös artikkelimme Saabin uudesta Giraffe 4A EASA -tutkasta: Saabin uusi Giraffe 4A AESA -monitoimivalvontatutka tositoimissa Gotlannissa. Se kykenee havaitsemaan jopa yksittäisen lokin jo 30 kilometrin etäisyydeltä. Järjestelmä havaitsee myös pienet miehittämättömät UAS-laitteet (Unmanned Aerial System) sekä erottaa ns. UAS-parven  linnuista.

Lue myös: