Saab toimitti viimeisimmän valmiin GlobalEye -koneen UAE:lle - kolme toimitettu, kaksi työjonossa

GE_laaja_takaviistoSaab toimitti kolmannen eli viimeisen valmiin Bombardier 6000 -liikesuihkukoneeseen pohjautuvan GlobalEye-monitoimivalvontakoneen Yhdistyneille arabiemiirikunnille (UAE), joka on tilannut kaikkiaan viisi tällaista konetta. Saab on esitellyt ensimmäisiä GlobalEye-koneitaan myös muille potentiaalisille asiakkaille kuten Suomelle ja Ruotsille.

GlobalEye_SERMYKolmannen GlobalEye-monitoimivalvontakoneen Saab toimitti Yhdistyneille arabiemiirikunnille 20.2.2021. Siirtolento Saabin Linköpingin tehtailta lähti matkaan perjantaina 19. helmikuuta. Välilasku ennen UAE:ta tehtiin Bulgarian Sofiassa.

Nyt toimitettu koneyksilö (SE-RMY) esiteltiin medialle rollout-tilaisuudessa Linköpingissä helmikuussa 2018 ja samainen koneyksilö suoritti myös GlobalEyen ensilennon maaliskuussa 2018.

Edelliset kaksi Globaleye-konetta on toimitettu huhtikuussa ja syyskuussa 2020. Viimeisimmän kaksi GlobalEye -konetta sisältäneen aietilauksensa Yhdistyneet arabiemiirikunnat vahvisti tammikuussa 2021. Ne nostavat Saabin monitoimivalvontakoneen tuotannon jo viiteen koneyksilöön. Loput koneet on määrä toimittaa sopimuskaudella joka päättyy vuoteen 2025.

globaleye_skibox”Ottaen huomioon, kuinka edistyksellistä ratkaisusta on kyse, kolmen GlobalEye-koneen toimittaminen alle vuoden aikana on osoitus Saabin vankasta osaamisesta huipputekniikan toimittajana ja panostamisestamme sitoumustemme täyttämiseen, erityisesti nykyisissä haasteellisissa olosuhteissa. Koska vastaamme itse koko prosessista, myös sensorivarustuksen kehittämisestä ja integroinnista, kaikki tämän monimutkaisen prosessin kriittiset osat ovat hallinnassamme, mikä antaa meille ainutlaatuisen edun”, sanoo Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

GlobalEye on Saabin uusin valvonta- ja varhaisvaroituskoneratkaisu. Se tarjoaa yhdessä ratkaisussa kokonaisratkaisussa ilmatilan, merialueiden ja maa-alueiden valvontakyvyn. GlobalEye yhdistää Saabin pitkän kantaman Erieye-tutkan ja lukuisia muita sensoreita Bombardierin Global 6000 -liikesuihkukoneen pitkään toimintasäteeseen.

GE_flyingawayGlobalEye on ehdolla myös Suomelle osana Ilmavoimien HX-hankkeen lopullista Saabin antamaa BAFO-tarjousta, joka sisältää siis pääosin Gripen E/F-hävittäjiä.

Toinen GlobalEye:n lähivuosien potentiaalinen asiakas on Ruotsi, jonka odotetaan korvaavaan nykyiset Saab 340-koneisiin pohjautuvat S 100B Argus -valvontakoneet. Kotimainen ratkaisu olisi Ruotsille todennäköinen valinta.

UAE:n tilauksen jälkeen kaikki uudemmat GlobalEye-koneet tulevat mahdollisesti pohjautumaan suurempaan Global 6500 -liikesuihkukoneeseen. Ainakin Suomelle on tarjottu juuri tähän versioon pohjautuvaa valvontakonetta.

Nyt kolmannen koneen toimituksen jälkeen Saabille ei ole enää asiakkaille esiteltävää GlobalEye-monitoimivalvontakonetta ennen seuraavan koneyksilön valmistumista.

Lue myös artikkelimme GlobalEyen ominaisuuksista: Saab esitteli uuden GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen

Lue myös: