Sakkorangaistuksia dronejen lennättämisestä itärajaa myötäilevällä rajoitusalueella

Raja_logo_1Kaakkois-Suomen rajavartiosto kirjoitti viime viikolla kaksi sakkorangaistusta dronejen lennättämisestä raja-alueella ilman vaadittavaa lupaa. Toinen luvattomista lennätyksistä tapahtui Imatran ja toinen Vaalimaan alueella.

Molemmissa tapauksissa rikosnimikkeenä oli ilmailulain mukainen ilmailurikkomus. Molemmissa tapauksissa henkilö lennätti dronea itärajaa myötäilevällä EFR100 rajoitusalueella ilman lennättämiseen vaadittavaa lupaa.

EFR100_southVastaavanlaisissa tapauksissa kyseeseen voi tulla myös aluerikkomus, josta rangaistukset voivat olla ilmailurikkomusta kovemmat.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto muistuttaa dronejen lennättäjiä, että raja-alueella on sekä lentokielto että lentorajoitusalueita. Itärajaa myötäileva rajoitusalue EFR100 on leveämpi kuin rajavyöhyke.

Lentorajoitusalueilla kuten EFR100:lla lennättämiseen tarvitaan Suomen Puolustusvoimilta lupa. Myös kuvaamiseen tällaisella alueella tarvitaan Puolustusvoimien lupa.

Ennen dronen lennätystä kannattaa tutustua ilmatilaa mahdollisesti koskeviin rajoituksiin Traficomin Droneinfo-sivustalla tai kaupallisen aviamaps-sovelluksen kautta.