SAS:n alihankkijan Flyben työehtokiista uhkaa laajeta - lennot jälleen vaarassa

SAS_ATR_tailFlyben SAS:lle operoimat alueelliset lennot ovat jälleen vaarassa. Matkustamohenkilökunnan osalta työehtokiista saatiin soviteltua mutta kiista Flybelle työvoimaa tarjoavan GEC:n ja ruotsalaisen lentäjäliitto SPF:n välillä on kärjistymässä. Lennot voivat seisahtua illlalla 25. helmikuuta lähtien. Tukilakot voivat seisauttaa SAS:n ja muiden ruotsalaisoperaattoreiden lentoliikennettä laajemminkin

Vuokrafirma GEC (Global Employer Company) työllistää Flybe Ruotsissa SAS:n sopimuslentämisen piirissä olevat lentäjät. Kiista koskee työehtoja, jotka ovat tällä hetkellä Flyben lentäjillä ruotsalaista tasoa heikommat.

Flybe lentää SAS:lle sopimuslentoja Arlandasta Visbyyhyn, Kalmariin, Rönnebyhyn, Sundsvalliin, Turkuun, Vaasaan ja Tampere-Pirkkalaan ATR 72-600 -potkuriturbiinikoneilla.

Lentäjäliitto SPF on käynyt neuvotteluja GEC:n kanssa 8. helmikuuta lähtien mutta tuloksia ei ole vielä saatu aikaan. Liitto aloittaa työtaistelutoimet torstaiyönä 25. helmikuuta kello 00.00. Työt keskeytyvät GEC:n palkkalistoilla olevien lentojen osalta torstaina, sunnuntaina ja maanantaina.

SPF ilmoitti myös muita jäsenyhtiöitään koskevasta lauantaina 27. helmikuuta alkavasta tukilakosta mikäli asiaan ei saada siihen mennessä ratkaisua. Tuolloin lakkoon liittyisivät kuusi lentoyhtiötä ja noin 900 lentäjää.  Tukitoimiin liittyvät lentäjtä työllistää Amapola, Braathens Regional, Malmö Aviation, Novair, SAS ja Tuifly.

SAS_ATR72600"Monet lentoyhtiöt perustavat päivittäisen liikennesuunnittelunsa ylitöihin ja lentäjien vapaapäivillä teetettäviin töihin lentojen suorittamisessa", kertoo SPF:n johtavaneuvottelija Tommy Larsson.

SPF arvioi lentojen häiriintyvän lakon seurauksena merkittävästi viivästysten ja peruutusten takia. Lennot Tukholmasta Suomen maakuntakentille saattavat siis peruuntua tai viivästyä.

Aiempi jo sovittu kiista koski GEC:n palveluksessa Ruotsissa työskentelevää matkustamohenkilökuntaa. Kiista saatiin sovittua yhdessä matkustamohenkilökuntaan Ruotsissa edustavan Unionen-liiton kanssa.

SAS:n mukaan se edellyttää yhtiönsä työntekijöiltä tai sopimuslentämisen piirissä työllistyvien olevan yleisten työehtosopimusten piirissä markkinaehtoisesti. Yhtiö odottaakin kiistaan ratkaisua kuten GEC:n ja Unionenin välisessä kiistassa tapahtui.

Lue myös: