Savonlinnassa kiitotieltä suistunut RAF-Avian Saab 340 -matkustajakone vaurioitui merkittävästi

RAF_otkes_2RAF-Avia Airlinesin Saab 340 -potkuriturbiinikone vaurioitui merkittävästä suistuessaan ulos kiitotieltä Savonlinnassa 7. tammikuuta. Onnettomuustutkintakeskus sai paikkatutkinnan valmiiksi ja vahvisti matkustajakoneen vaurioitumisen useasta kohdasta. Airlinkin Savonlinna-Helsinki -lennot on todennäköisesti peruttu joksikin ajaksi ellei käyttöön oteta varakonetta.

OTKESin 7. tammikuuta suorittamassa paikkatutkinnassa mitattiin onnettomuuspaikan jälkiä, kuvattiin ja dokumentoitiin onnettomuuspaikka, kerättiin tallenteita ja tietoa sekä tehtiin teknistä tutkintaa koneelle. Lisäksi onnettomuuden osallisille tehtiin kuulemisia.

Alustavan tutkinnan mukaan säätila ei ollut poikkeuksellisen huono ja kiitotie 12 oli kunnostettu riittävästi liikennelentokoneen laskeutumista varten.

Lentoposti.fi kertoi ensimmäisesssä uutisessaan aiheesta (7.1.), että Savonlinnan kiitotie 12/30 oli aurattu 37 metrin levyiseksi ja kiitotiellä oli kuivaa lunta noin 8 millimetriä. Jarrutustehot olivat keskinkertaista heikommat. Kiitotien reunoilla oli 40 senttimetrin korkuiset lumivallit.

Jälkien perusteella liikennelentokone on laskeutunut kiitotien 12 vasempaan reunaan, jonka jälkeen se on ajautunut  kiitotien ulkopuolelle ja pysähtynyt noin 20 metrin päähän kiitotien reunasta.

 RAF_otkes_1Lentokoneessa (YL-RAF) on useita vaurioita. Ainakin molemmat potkurit ovat vaurioituneet ja näkyviä vaurioita on myös siiven tyvessä ja laskuvalonheittimissä. Myös lentokoneen renkaisiin tuli vaurioita.

Onnettomuushetkellä koneessa oli kaksi lentäjää sekä mekaanikko. Matkustajia ei ollut ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Onnettomuustutkinta jatkuu seuraavaksi koneen lennontallenninten purkamisella. Sen jälkeen edessä on näiden ohjaamon ääni- ja lentoarvotallenteiden analysointi. Varsinainen tutkintaryhmä nimitetään lähipäivien aikana.

RAF-Avia Airlinesin kone saapui Savonlinnaan siirtolennolla Riiasta. Sen oli määrä aloittaa Airlinkin lennot Savonlinnasta Helsinki-Vantaalle 7. tammikuuta. Lennot oli peruttu myös 8. tammikuuta 2019.

Onnettomuustutkinta tehdään vastaavien tapahtumien estämiseksi, onnettomuudesta oppimiseksi sekä ilmailun turvallisuuden parantamiseksi. Edellisen kerran matkustajakone suistui ulos kiitotieltä Turussa lokakuussa 2017.

 Lue myös aikaisempi uutisemme aiheesta: