Seitsemän arktisen alueen ilmavoimien komentajaa tapasivat konferenssissa Saksan Ramsteinissa

USAFE_symp_1Ensimmäinen arktisen alueen ilmavoimien komentajien konferenssi järjestettiin Saksassa 15. syyskuuta. Tapaamisessa oli kaikkiaan seitsemän arktisen alueen ilmavoimien korkea-arvoista upseeria. Suomea edusti ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen.

 

Yhdysvaltain Euroopan ja Afrikan ilmavoimat (USAFE) on toiminut aktiivisesti ilmavoimien arktisen strategian toteuttamiseksi siitä lähtien, kun toimet käynnistyivät noin vuosi sitten. USAFE isännöi ensimmäisen Arctic Air Chiefs -konferenssin Saksassa Ramsteinin lentotukikohdassa 15. syyskuuta 2021.

Konferenssissa oli mukana ilmavoimien edustajat seitsemästä arktisen alueen valtiosta. Arktisen alueen toimintaan keskittyneissä keskusteluissa olivat mukana Yhdysvaltain lisäksi Islanti, Kanada, Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska. Suomea edusti ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen.

USAFE_symp_2"Emme voi toimia yksin arktisella alueella", sanoi Yhdysvaltain ilmavoimien arktisesta strategiasta vastaava Iris Ferguson.

Ferguson nosti esiin merkittävät ilmavoima- ja avaruusvoimatoiminnan alueella. Viimeisen vuoden aikana USAFE on järjestänyt ja ollut mukana useissa harjoituksissa, joissa suorituskykyjä on integroitu liittolais- ja partnerimaiden kanssa.

Tällaisia harjoituksia olivat mm. Norjassa järjestetty JADO-harjoitus (Joint All-Domain Command and Control). Suomessa ja Ruotsissa järjestetty Arctic Challenge Exercise (ACE21) sekä USA:n Bomber Task Forcen kiertue Euroopassa, jossa oli mukana Islantiin saapuneita strategisia B-2 Spirit -häivepommikoneita.

"Arktinen alue tarjoaa merkittäviä puolustusmahdollisuuksia", sanoi USAFE:n komentaja kenraali Jeff Harrigian.

"Valmistaudumme voittamaan kaikilla osa-alueilla ja meillä on elintärkeä rooli toiminnassa liittolaistemme sekä partnereidemme rinnalla varmistaaksemme turvallisuuden ja vakauden jatkumisen arktisella alueella", jatkoi Harrigian.

Arktinen alue on monimutkainen ja dynaaminen toiminta-alue sotilasoperaatioille ja
Arctic Air Chief -konferenssi tarjoaa monikansallisille komentajille mahdollisuuden rakentaa kattavaa tilannekuvaa alueen toimintaympäristöstä sekä toteuttaa yhteisiä puolustustoimia. MH

Lue myös: