Slovenialainen Adria Airways hakeutui konkurssiin - lennot loppuivat jo aiemmin

S5-AAR_100916Slovenialainen Adria Airways jätti konkurssihakemuksen maanantaina 30. syyskuuta 2019. Operaattori joutui merkittäviin vaikeuksiin aiemmin syyskuussa, kun leasingyhtiö vaati  palauttamaan kaksi vuokrakonetta. Lennot oli keskeytetty 23. syyskuuta lähtien.

Adria Airwaysin koneet jäivät maahan maanantaina 30. syyskuuta, kun yhtiön johto jätti konkurssihakemuksen. Yhtiölle etsittiin jo kesäkuussa uutta omistajaa ja syyskuussa yhtiö kertoi käyvänsä aktiivisia neuvotteluita mahdollisten uusien omistajien ja luotottajien kanssa.

S5-AFA_210119Aiemmin syyskuussa yhtiön johto oli onnistunut välttämään lentäjälakon ja solmimaan maan lentäjäliiton kanssa uuden työehtosopimuksen.

Adria Airwaysin rahat ja kuitenkin loppuivat ja nyt kaikki lennot on peruttu. Myös Slovenian ilmailuviranomainen oli ottanut yhtiön jo aiemmin tarkkailuun ja se oli antanut sille uudelleenjärjestelyiden takarajaksi 2. lokakuuta ennen toimiluvan perumista.

Konkurssihakemusta edelsi 20. syyskuuta julkistettu leasingyhtiön vaatimus palauttaa sen omistuksessa olevat kaksi Bombardier CRJ900 -konetta maksamattomien laskujen takia. Sen seurauksena Adria Airways joutui perumaan merkittävästi lentojaan.

Kolme päivää myöhemmin eli 23. syyskuuta Adria Airways ilmoitti keskeyttävänsä lennot kahdeksi päiväksi, koska rahat eivät riittäneet lento-operaatioiden suorittamiseen. Keskeytystä jatkettiin uudelleen 25. ja 27. syyskuuta. Viimeisin ilmoitus keskeytti lennot konkurssihakemuspäivään saakka.

S5-AFF_280119Slovenialaisyhtiön CRJ- ja Airbus-koneita oli tällä välin lennetty pois maasta ja palautettu leasing-yhtiöille maksamattomien laskujen seurauksena. Kaikkiaan laivastossa on ollut parikymmentä lentokonetta. Airbus A319-, CRJ700 ja CRJ900 -suihkukoneiden lisäksi siihen kuului myös Saab 2000 -potkuriturbiinikoneita.

Vuoden 2019 aikana konkurssiin ovat päätyneet ainakin Aigle Azur Airlines, British Midland Regional, Germania, WOW air ja Jet Airways. Viimein konkurssi oli matkanjärjestäjä Thomas Cook Groupin kaatuminen. Konserniin kuuluneista lentoyhtiöistä ainakin kaksi on jatkanut toimintaansa.