SLSY tuomitsee lentoemäntien ja stuerttien värväämisen alipalkatuiksi yrittäjiksi

KabiiniHollantilainen henkilöstöpalveluyhtiö Confair värvää Aurinkomatkojen talvikauden lomalennoille myös suomalaisia, työttömiä lentoemäntiä ja stuertteja yrittäjiksi. Lentoyhtiönä on portugalilainen Hi Fly. Tarjotun yrittäjäsopimuksen ehdot alittavat roimasti matkustamohenkilökunnan yleissitovan työehtosopimuksen palkka- ja päivärahamääräykset ja asettavat työntekijän yleisesti turvattomaan asemaan suhteessa Confairiin. Eläkemaksut jäisivät yrittäjän kontolle. Yrittäjäsopimusta koskisi Hollannin laki.

Lentoemäntien ja stuerttien työ ei täytä yrittäjäasemalta vaadittavaa itsenäisyyttä. Kun Suomesta käsin tehtävä lentotyö on EU-oikeudenkin mukaan käsiteltävä Suomen työlainsäädäntöä noudattaen, SLSY on vaatinut Confairilta yleissitovan työehtosopimuksen noudattamista, mistä se on eilen kieltäytynyt. Perusteena yhtiö on viitannut mm. lentoyhtiön kotipaikkaan ulkomailla, lentojen kansainväliseen luonteeseen ja lopulta sopimukseen yrittäjäasemasta. Yhtiö näyttää joko olevan tietämätön työntekijäaseman pakottavasta luonteesta ja vähimmäisturvasta lentotyössä Suomessa tai sitten se yrittää vain harhauttaa oman rahastuksensa turvaamiseksi.

SLSY kehottaa jäseniään ja lentotyötä tilapäisesti tekeviä, liiton ulkopuolisia työntekijöitä pidättäytymään yrittäjäsopimuksesta. Sellaisen ehkä jo tehneitä SLSY kehottaa ottamaan yhteyttä jatkotoimista sopimiseksi.

Confair:n hakuilmoitus