Soihdut vilkkuvat Pohjois-Savon ja Kainuun taivaalla Ilmavoimien harjoituksessa

HornetKarjalan lennoston Vilkku-harjoitus tuo ympärivuorokautista lentotoimintaa marraskuun puolivälin jälkeen Kuopion ja Kajaanin väliselle alueelle. Yöllisen lentotoiminan aikana taivaalla voi havaita hävittäjän äänen lisäksi myös soihtujen aiheuttamia valoilmiöitä.

Vilkku -harjoitukseen osallistuu 22 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Niistä  valtaosa toimii Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta käsin. Satakunnan ja Lapin lennostot osallistuvat harjoitukseen 3 – 4 koneella Pirkkalan ja Rovaniemen tukikohdista.

Harjoitusalueena on Kuopion ja Kajaanin välinen alue, joka on itä – länsi -suunnassa leveydeltään noin 200 kilometriä. Lentotoiminta alkaa maanantaina 16. marraskuuta kello 15 jatkuen keskeytyksettä ympäri vuorokauden keskiviikkoon 18. marraskuuta kello 22:een saakka.

Hornet_RIAT_harrikoskinenHarjoituksessa lennetään Ilmavoimien lentokoulutusohjelman mukaisia lentoja ja harjoitellaan ympärivuorokautista toimintaa. Harjoitukseen sisältyy valoisaan aikaan matalalentotoimintaa.  Lentokoneet käyttävät harjoituksessa soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina muutaman sekunnin kestävinä valoilmiöinä.

 Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota Ilmavoimat pyrkii välttämään suuntaamalla toiminta harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.