SS: Everstiluutnantti Inka Niskasesta Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja

inka_niskanen_ilmavoimatEverstiluutnantti Inka Niskasesta on tulossa vuoden 2019 alussa Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, kertoo Savon Sanomat. Hän on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa nainen, joka on saanut Ilmavoimissa F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän ohjaajan koulutuksen.

Niskasesta (44) tulee vielä virallisesti julkaisemattoman nimityksen myötä myös ensimmäinen naispuolinen laivueenkomentaja. Asema vastaa maavoimien pataljoonan tai patteriston komentajaa.

Rissalassa toimivan Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Timo Antikainen vahvistaa Savon Sanomien uutisessa Niskasen palaavaan kasvattajalaivueeseensa mutta nyt uusiin tehtäviin.

Tällä hetkellä Inka Niskanen toimii ilmasotaopin opettajana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Everstiluutnantiksi hänet ylennettiin kesällä 2018. Tämä on korkein naisen saavuttama sotilasarvo koko Puolustusvoimissa.

Inka Niskanen aloitti vuonna 1997 vapaaehtoisena asepalveluksen Ilmavoimissa. Hornetin ohjaimiin hän pääsi 2002.

Nimitys Hävittäjälentolaivue 31:n komentajaksi on paluu juurille, sillä Niskanen siirtyi kadettina Karjalan lennostoon ja aloitti siellä ilmataistelukoulutuksen vuonna 2001. Hän palveli laivueessa hävittäjälentäjän eri tehtävissä vuoteen 2015 asti. Tehtävä pitkäaikaisessa kotilennostossa on hänelle mieluinen.

"Sain onnekseni palvella siellä pitkään. On todella hienoa palata nyt kotipesään tuttuihin maisemiin ja tutun porukan keskelle. Tulevan tehtäväni myötä pääsen myös takaisin Ilmavoimien operatiivisen toiminnan ytimeen, mitä odotan innolla". Niskanen kertoo.

Everstiluutnantti Niskanen on palvellut lennoston ja Maanpuolustuskorkeakoulun lisäksi esiupseerina puolustusministeriössä. Hän opiskeli sotakorkeakoulussa Ranskassa 2016–2017 ja suoritti yleisesikuntaupseerin tutkinnon vuonna 2017.

1990-luvulla ilmailu-uransa alussa Inka Niskanen osallistui mm. Suomen Ilmailuliiton kansainväliseen Air Cadet Exchange -nuorisovaihtoon.

F18_EFHK_flyfinland_jussikettunenHävittäjälentolaivue 31:n nykyinen komentaja everstiluutnantti Tomi Böhm siirtyy ilmavoimien esikuntaan osastoesiupseeriksi suunnitteluosastolle.

Ilmavoimien mukaan F/A-18 Hornet -koneilla operoiva Hävittäjälentolaivue 31 vastaa Etelä-Suomen tunnistuslentovalmiudesta yhteistoiminnassa 5. ja 7. Pääjohtokeskuksen kanssa.

Tämä tarkoittaa 24/7 -valmiutta lähettää aseistettu taistelukone nopeasti ilmaan valvomaan, tunnistamaan tai tarvittaessa ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin Suomen ilmatilan koskemattomuuden turvaamiseksi.

HävLLv 31:n perinneosasto on sotiemme aikainen Lentolaivue 24, joka käytti mm. Brewster ja Messerschmitt Bf 109 G-2 -hävittäjiä. Laivueen tunnuksena on musta loikkaava ilves. T.T.

Uutista päivitetty 28.11. Ilmavoimien tiedotteen kommenteilla ja kuvalla.

Savon Sanomien uutinen