Suomalainen FlyNano teki maanantai-iltana ensilentonsa - video YouTubessa

flynano_1stKevyen suomalaisen FlyNano-koneen odotettu ensilento tapahtui eilen kirkkonummelaisella järvellä. Kyseessä oli melko lyhyt testi, jossa lähinnä kokeiltiin koneen irtoamista vedestä. Muutamien sekuntien ilmassaolon jälkeen pilotti laskeutui koelentosuunnitelman mukaisesti. Tapahtuma oli kuitenkin edistysaskel. Ensilento osoitti, että uuden sähköisen voimanlähteen teho riittää irtoamiseen tyynestä vedenpinnasta.

FlyNanon originaali idea on tarjota tyhjänä alle 70 kiloa painava hiilikuitukomposiitistä valmistettu lentolaite, jolla voisi nykymääräysten mukaan lentää ilman lupakirjaa. Lentokokemusta toki tarvitaan.

Uutta ajattelua oleva kone esiteltiin viime vuonna Friedrichshafenin AERO 2011 -yleisilmailumessuilla ja se herätti laajaa maailmanlaajuista huomiota.

Nyt lentänyt versio on varustettu Grejo Oy:n ja Palonen Labsin toimittamalla uudella sähköisellä voimanlähteellä. FlyNanosta oli alunperin tarkoitus valmistaa myös polttomoottorikäyttöinen malli, mutta kysyntä ja sopivan voimanlähteen löytymisen hankaluus saivat valmistajan keskittymään nyt ensilentonsa tehneeseen sähköversioon.

FlyNanon tarkoitus on käynnistää tuotanto jo ensi vuonna ja toimittaa ensimmäiset koneet asiakkaille ennen 2013 loppua. Yhtiön mukaan konetta on jo nyt varattu 35 kappaletta. Hinnaksi tehtaalta noudettuna kerrotaan 32 000 euroa ilman veroja.

FlyNano on suomalaiseksi ilmailuhankkeeksi poikkeuksellisen taidokkaasti tuotteistettu. Tyylikkäät mainosmateriaalit ja logot ovat kaikki tarkasti harkittuja. Koneen maineen leviämistä maailmalle edistivät näyttävät lehdistö- ja nettikuvat. Valmistaja latasikin editoidun videon ensilennosta taustamusiikkeineen YouTubeen jo seuraavana päivänä.

FlyNanon ensilento YouTubessa