Suomen matkailulle tulevaisuuden tiekartta

Jan_VapaavuoriElinkeinoministeri Jan Vapaavuori käynnistää valtakunnallisen matkailun kärkihankkeen, jonka tarkoituksena on luoda Suomen matkailulle tulevaisuuden tiekartta. Hankkeen aloitusseminaari järjestettiin Matka 2014 -messujen yhteydessä 17. tammikuuta Helsingin Messukeskuksessa.

Hankkeen avulla suomalaiselle matkailulle etsitään uusia ideoita ja kasvumahdollisuuksia sekä rakentaa uusia yhteistyötapoja eri toimijoiden kesken. Myös tukirahojen jakoa tulee fokusoida nykyistä paremmin. Teemoja on neljä: Lappi ja Pohjois-Suomi, Venäjä, Suomi idän ja lännen solmukohtana sekä Suomen vesistöt ja puhtaus.

Vapaavuoren mukaan palvelualat ovat viime vuosien elinkeinopoliittisessa keskustelussa jääneet liian vähälle huomiolle.

 "Teollista rakennettamme koettelevan globaalin murroksen puserruksissa meidän on ymmärrettävä panostaa myös kasvaviin palvelualan sektoreihin. Erityisesti matkailu on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä ja alati kasvava ala. Kyse on myös erittäin työllistävästä elinkeinosta, joka jakaa hyvinvointia laajasti maan eri osiin", Vapaavuori toteaa.

Käynnistämistilaisuuden jälkeen järjestetään neljä aluetilaisuutta, jonka perusteella hankkeen kärjet saavat sisällön. Paikkakunnat ja painopisteet ovat: Rukatuntunturi (28.2. Lappi ja Pohjois-Suomi), Helsinki-Vantaan lentokenttä (3.4. Pohjois-Euroopan solmukohta), Turku (17.3. maailman kaunein saaristo ja vesistö) ja Lappeenranta (5.5. Venäjä).

Matkailuala kasvaa nopeasti globaalisti ja maassamme. Sillä toimii jo nyt 27 000 yritystä ja yli 180 000 työntekijää. Vuonna 2012 matkailukysyntä oli arviolta 13,3 miljardia euroa eli noin 2,7 prosenttia Suomen BKT:stä.