Suomen ulkorajojen rajatarkastusmäärät kasvussa

rajatarkastuautomaattiSuomen ulkorajojen rajatarkastusten määrä on kasvussa ja ennätyksiä rikotaan monella kansainvälisellä rajanylityspaikalla. Rajavartiolaitos haluaa omasta puolestaan taata kasvaville matkustajamäärille nopeat tarkastukset ja sujuvan liikenteen.

Rajatarkastusten määrää ovat lisänneet mm. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärän kasvu, Pietariin matkaava Allegro-juna, Helsingin sataman matkustajaliikenteen kaksinkertaistuminen vuoden 2011 aikana sekä itärajan ylityspaikat joiden liikenteen kasvuluvut ovat huimat 10-43 prosenttia.
 
Suomi on EU-maista ensimmäisten joukossa kehittänyt automatisoituja rajatarkastuksia ensin Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sittemmin myös itärajalla Vaalimaan rajanylityspisteellä.Automatisointi ei kuitenkaan poista lisähenkilöstön tarvetta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla arvio vuoden 2011 ulkorajaliikenteen kokonaistarkastusmäärästä on noin 3 690 000. EU- kansalaisten osuus kokonaismäärästä on noin 60 %. Arvio vuodelle 2012 on 3 850 000 rajatarkastusta. Tämä tarkoittaa n. 5 %:n kasvua vuoteen 2011 verrattuna.  Iltapäivään ajoittuvina saapuvan liikenteen huipputunteina rajatarkastusten kapasiteettia nostetaan 2 200 matkustajasta / tunti aina 3 000 matkustajaan per tunti.

Rajatarkastusten sujuvuutta turvataan ja lisätään rajatarkastusten automatisoinnilla. Lentoasemalla on käytössä tällä hetkellä yhteensä 25 automaattia ja vuonna 2012 määrää lisätään viidellä. Automaattisia rajatarkastuspisteitä käytti vuonna 2011 yhteensä noin 300 000 matkustajaa. Arvio vuoden 2012 rajatarkastusautomaattien käyttäjämäärästä on noin 1 miljoona. Lentoaseman ja rajatarkastusten infrastruktuuria kehitetään jatkuvasti kohtaamaan yhä kasvava matkustajamäärä lentoaseman rajanylitysliikenteessä.