Suomi ja Kambodža allekirjoittivat vuonna 2016 solmitun lentoliikennesopimuksen

LVM_1Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja Kambodžan siviili-ilmailuministeri Mao Havannall allekirjoittivat Suomen ja Kambodžan Helsingissä. Nyt allekirjoitettu sopimus oli solmittu tekstiosiltaan ja parafoitu jo heinäkuussa 2016.

Suomi ja Kambodža neuvottelivat liberaalin lentoliikennesopimuksen heinäkuussa 2016 ja tuolloin neuvottelut päättyivät yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamiseen. Varsinainen lentoliikennesopimus allekirjoitettiin Helsingissä 29. tammikuuta 2019.

 Sopimus mahdollistaa suorien lentojen ja jatkolentojen lisäksi niin sanotut code share -järjestelyt, joiden avulla voidaan myydä lentoyhteyksiä Suomesta Kambodžaan joko suoraan tai välipisteiden kautta.

Maiden välisessä lentoliikennesopimuksessa viikkovuorot on rajoitettu neljääntoista lentoyhtiötä kohti. Rajoituksen tarkoituksena on avata Kambodžan lentoliikennemarkkinoita asteittain. Sen sijaan lentoyhtiöiden määrää ei ole rajoitettu, eikä sopimus sisällä muitakaan rajoituksia.

Toistaiseksi maiden välillä ei ole tarjolla vielä suoria lentoja. Suomi nimesi jo heinäkuussa 2016 sopimuksen mukaiseksi lentoyhtiöksi Finnairin. Kambodža puolestaan ei vielä nimennyt yhtiötä.

Kambodžan kuningaskunta sijaitsee Kaakkois-Aasiassa ja rajautuu idässä Vietnamiin, pohjoisessa Laosiin ja lännessä Thaimaahan, ja etelässä sillä on rannikkoa Siaminlahdelle. Maassa on 14 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki on Phnom Penh.

Solmittu lentoliikennesopimus tasoittaa tietä mahdolliselle reittiavaukselle esimerkiksi Helsinki-Vantaan ja Phnom Penhin tai Siem Reapin välille. Alkuvaiheessa yhteistyö saattaisi käynnistyä Finnairin ja paikallisten lentoyhtiöiden välillä.

Kambodžan kansallinen lentoyhtiö on Cambodia Angkor Air. Se lentää pariinkymmeneen kohteeseen Aasiassa pienellä kuuden ATR72- ja Airbus A321 -kapearunkokoneen laivastolla.

Lue myös: