Suomi uudistaa matkustusasiakirjat - passien ja henkilökorttien visuaalisena teemana Saaristomeri

Passi2023_kokoelmaSuomalaisten passien ja henkilökorttien ulkoasu ja ominaisuudet uudistuvat maaliskuussa 2023, kun uusia versioita matkustusasiakirjoista aletaan myöntää 13. maaliskuuta 2023 alkaen. Samalla myös lupa-asiakirjojen toimitusprosessi uudistuu osittain.

"Lupa-asiakirjojen ominaisuudet ja ulkoasu on suunniteltu ja toteutettu kokonaan uudelleen", totesi ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta.

Passi2023_aukeama_viistoPoliisi kertoo uudistuksen liittyvän passien, henkilökorttien ja oleskelulupien valmistamista ja toimittamista koskevaan uuteen sopimukseen. Muutoksilla ei ole vaikutusta jo myönnettyjen passien, henkilökorttien tai oleskelulupa-asiakirjojen voimassaoloon.

Hankinnan taustalla on voimassaolevan sopimuksen päättyminen 12.3.2023. Poliisihallitus solmi uuden toimitussopimuksen 31.1.2022 Thales DIS Finland Oy:n kanssa. Se vastaa jatkossa Suomen passien, henkilökorttien ja oleskelulupien toimittamisesta sekä näihin liittyvistä palveluista. Vuonna 2022 solmitun sopimuksen tuotantokausi alkaa 13.3.2023 ja on voimassa viisi vuotta. Poliisihallitus edustaa sopimuksessa valtakirjalla Maahanmuuttovirastoa, ulkoministeriötä sekä Digi- ja väestötietovirastoa.

Passi2023_aukeamaPassien ja henkilökorttien visuaaliseksi teemaksi valikoitui maailman suurimpana saaristona ja yhtenä Suomen kansallismaisemista tunnettu Saaristomeri, jonka luonto esiintyy lupa-asiakirjojen kuvituksessa ja turvatekijöissä. 

Näkyvimpinä muutoksina lupa-asiakirjojen ulkoasussa on passien uudistunut totuttua minimalistisempi kansidesign, väliaikaisten passien kansien uusi oranssi väri ja henkilökorttien kasvokuvan olennainen kasvattaminen. Sekä passeille että henkilökorteille tulee uutena ominaisuutena koneellista lukua helpottava 2D-viivakoodi ja sen vuoksi henkilökorteilla ollut 1D-viivakoodi jää pois.

Lupa-asiakirjojen jakelijana aloittaa uusi toimija, kun vastuu siirtyy Thalesin alihankkijana toimivalle  Schenker Oy:lle 13.3.2023 alkaen. Toimitusprosessin perusratkaisu säilyy nykyisen kaltaisena, jossa lähetykset toimitetaan pääsääntöisesti jakelijan noutopisteisiin ympäri Suomea. Noutopisteinä toimii R-kioskeja ja K-ryhmän kauppoja sekä joukko DB Schenkerin omia toimipaikkoja. 

Passi2023_1Toimitusprosessin palveluvalikoima kuitenkin laajenee nykyisestä,  kun pika- ja express-lähetykset otetaan käyttöön passien lisäksi myös henkilökorteille. 

Lisäksi express-toimitusten palveluverkostoa laajennetaan nykyisestä pääkaupunkiseudun kattavasta verkostosta. Uusia express-toimituspaikkoja ovat Lahti, Kouvola, Turku, Tampere, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi.