Super Puma ensimmäistä kertaa uuden ulkovartiolaiva Turvan lentokannella

superpuma_turva_2_rajavartiolaitosRajavartiolaitos vastaanotti perjantaina 9. toukokuuta uuden ulkovartiolaiva Turvan. Tilaisuudessa Vartiolentolaivueen Super Puma laskeutui useita kertoja laivan komentosillan etupuolella olevalle lentokannelle. Kyseessä on Rajan ensimmäinen alus, jolle kopterit voivat tukeutua.

Sinivalkoisen värityksen ensimmäisenä ulkovartiolaivana saaneen Turvan mastossa liehunut tavallinen Suomen lippu laskettiin kello 15 alas ja tilalle nousi valtiolippu vaakunoineen. Kahden viikon koulutusjakson jälkeen alus otetaan käyttöön.

Monitoimialus Turva kastettiin 9. elokuuta. Kummina toimi sisäministeri Päivi Räsänen. Lentoposti.fi kertoi aluksesta tuoreeltaan (linkki jutun lopussa).

superpumaTurvan lentokansi on mitoitettu niin, että siltä pystyvät operoimaan kaikki Itämerren alueella toimivat meripelastuskopterit. Aluksessa on säiliöissään JET A1 -lentopolttoainetta, joten suuronnettomuuksissa kopterien ei enää tarvitse lentää maatukikohtaan tankkaamaan. Tämä tehostaa toimintaa merkittävästi.

Aiemmissa Rajan ulkovartiolaivoissa henkilöstöä on voitu siirtää helikopterista vain vinssaamalla (kuva oikealla). Nyt erimerkiksi pelastuslaitoksen MIRC-ryhmä (Maritime Incident Response Group) voidaan lennättää suoraan lentokannelle.

Airbus Helicopters (ent. Eurocopter) AS332L1 Super Puman laskeutuminen lentokannelle ei tosin ollut ensimmäinen kerta, kun sillä vieraili helikopteri. Aiemmin Rajan Agusta Bell AB412 oli ehtinyt käydä ottamassa tuntumaa uuteen alukseen.

super_puma_turvaUlkovartiolaiva Turvan sensorijärjestelmän ydin on Airbus Defence and Space (ent. Cassidian) TRS-3D -tutka, joka on jo käytössä merivoimien Hamina- ja Hämeenmaa-luokkien aluksilla.

TRS-3D:llä (kuva oikealla) pystytään luomaan erittäin tarkkaa ilma- ja meritilannekuvaa. Tämä mahdollistaa aluksen käyttämisen esimerkiksi lento-operaatioiden johtopaikkana suuremmassa pelastustehtävässä.

Perinteisempää tekniikkaa Turvalla edustaa pieni tuulipussi, joka komentosillan katolla avustaa laskeutuvia helikoptereita. Radioliikennettä varten lentokanteen on malaattu aluksen kutsu OJEM.

Turva luovutettiin STX Europen Rauman telakalla, jonka viimeiseksi valmistuneeksi alukseksi se jää. Telakka-alue on myyty kaupungille ja sinne on tulossa meriteollisuuspuisto.

Turva toimii merellä ympäri vuoden sijoituspaikkanaan Suomenlahden merivartiosto ja kotisatamanaan Helsinki. Tämän vuoden aikana alus esittäytyy yleisölle Helsingissä, Turussa, Porissa, Kotkassa, Hangossa ja Maarianhaminassa erikseen ilmoitettavissa Open Ship - tapahtumissa. +TT+

Lue myös: