SvD: Venäläinen kone kävi Gotlannin ja Öölannin välissä CJSE-harjoituksen aikana

spionplan_svdVenäläinen lentokone kävi viime lauantaina Itämerellä Gotlannin ja Öölannin saarten välissä olevassa kapeassa kansainvälisessä ilmatilassa, kertoo Svenska Dagbladet. Samaan aikaan Ruotsissa oli käynnissä kansainvälinen Combined Joint Staff Exercise -sotaharjoitus. Siinä harjoitellaan kansainvälistä kriisinhallintaa esikuntatasolla eikä oikeita joukkoja liikutella. SvD:n mukaan viestiliikenne sen sijaan on runsasta ja kyseessä on mahdollisesti ollut Iljushin Il-20 -tiedustelukone.

Svenska Dagbladet uutisoi ensimmäisenä myös kahden venäläisen pommikoneen ja neljän hävittäjän lennon kohti Ruotsia pitkänäperjantaina 29. maaliskuuta. Tuolloin Ruotsin ilmapuolustus ei lähettänyt Gripen-hävittäjiä tunnistuslennolle.

Lauantaina 20. huhtikuuta sattuneesta tapauksesta on ristiriitaisia tietoja siitä, nousivatko ruotsalaiskoneet tällä kertaa ilmaan. Toiset SvD:n lähteet kertovat että eivät, toiset taas väittävät ilmapuolustuksen reagoineen ja lähettäneen QRA-koneen (Quick Reaction Alert).

Kone tuli etelästä, lensi lehden mukaan saarten väliin kansainvälisen ilmatilan kapeimpaan kohtaan ja kääntyi takaisin. Venäläisiä tiedustelukoneita tiedetään sijoitetun Kaliningradin enklaaviin Puolan ja Liettuan väliin eteläiselle Itämerelle.

mirage2000_il20_natoMahdollisesti liikkeellä oli NATO-koodilla Coot tunnettu elektronisen tiedustelun kone (ELINT), joka perustuu neljällä potkuriturbiinilla varustettuun Iljushin Il-18 -matkustajakoneeseen.

Tällaiset lennot ovat sinänsä rutiinia ja tässäkään tapauksessa ei Ruotsin ilmatilaa loukattu. Keskustelu maanpuolustuksesta käy länsinaapurissammme kuitenkin parhaillaan kovilla kierroksilla ja tämä tapaus varmasti vain lisää niitä.

Ruotsin johtama Combined Joint Staff Exercise järjestetään tänä vuonna 16.-26. huhtikuuta eli se on edelleen käynnissä. Pelkästään esikuntatasolla toteutettava johtamisharjoitus keskittyy YK:n mandaatilla tapahtuvaan kriisinhallintaoperaatioon, jossa on esillä mm. lentokieltoalueen perustaminen.

CJSE-harjoitus totetutetaan Enköpingissä, Uppsalassa ja Karlskronassa. Tämä tarkoittaa SvD.n mukaan runsasta viestiliikennettä paikkojen välillä.

Mukana  on 1400 henkeä, ruotsalaisten lisäksi joukkoja on lukuisista valtioista, myös Yhdysvalloista, Suomesta, Virosta, Liettuasta ja Latviasta. Tänä vuonna Suomesta on CJSE:ssä mukana 199 henkeä pääosin Maanpuolustuskorkeakoulun yleisesikuntaupseeri- ja esiupseerikursseilta. Lisäksi harjoitukseen osallistui upseereita kaikista puolustushaaroistamme.

 

Svenska Dagbladetin uutinen