TACEVAL - Ilmavoimien kansainvälisellä yksiköllä on näytön paikka

taceval2_net_ilmavoimatIlmavoimien kansainvälisen valmiusyksikön puolen vuoden mittainen valmistautumisjakso Naton evaluointia varten on tullut päätökseen. Ensi viikolla sekä henkilökohtaisten suoritusten että yksikön toiminnan tulee kestää TACEVAL-arviointiohjelman mukainen tarkastelu.

Liki 250 sotilaan vahvuisen yksikön suorituskykyä arvioi Kuopion Rissalassa yli sadan evaluaattorin joukko. Se tarkoittaa, että jokaisen yksittäisen taistelijan taidot joutuvat suurennuslasin alle.

FRDFIlmavoimien kansainvälisen valmiusyksikön harjoittelu on toteutettu tiiviissä tahdissa. Puolen vuoden valmisteluvaiheeseen on kuulunut kaikkiaan seitsemän viikkoa käytännön harjoittelua. Mikäli yksikkö läpäisee TACEVAL (Tactical Evaluation) -arviointiohjelman mukaisen evaluoinnin, on se valmis ottamaan paikkansa Naton RFP -joukko-poolissa (Response Force Pool).

Valmius tarkoittaa käytännössä sitä, että ensi vuoden ajan 250 henkilöä ja neljä Hornet-monitoimihävittäjää on 60 vuorokauden valmiudessa osallistumaan kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon.

taceval3_net_ilmavoimat"Arvioinnilla yksikkö osoittaa, että sillä on edellytykset toimia osana monikansallista lento-osastoa", kertoo kansallinen evaluaattori everstiluutnantti Pasi Tammi.

Varsinainen lähtökäsky operaatioon riippuu kuitenkin siitä, onko yksikölle käyttöä ja tekeekö Suomi kansallisen, poliittisen päätöksen kyseiseen operaatioon osallistumisesta.

Lahjomaton osaamisen mittari

taceval1_net_ilmavoimatTärkein kriteeri kansainvälistä yksikköä arvioitaessa on ydintehtävästä selviytyminen. Ilmavoimayksikön ollessa kyseessä, keskiössä on annettujen lentotehtävien hoitaminen. Jotta koneet saadaan ilmaan riittävän nopeasti myös uhkatason noustessa tai mahdollisessa hälytystilanteessa, kaikkien yksikköön kuuluvien henkilöiden on hoidettava tehtävänsä ammattimaisesti.

Evataceval4_net_ilmavoimatluointiin liittyvä pelitoiminta simuloi haasteita, joita lentoyksikkö voi kohdata kriisinhallintaoperaatiossa. Lentotoiminta on kyettävä varmistamaan, vaikka päällä olisi suojeluhälytys hermokaasujen tai kaatuneen kemikaalirekan vuoksi, vastuualueella olisi uhka tarkka-ampujista tai räjähteistä ja tukikohdassa riehuisi tulipalo.

Kaikki edellä mainitut ovat esimerkkejä tilanteista, joita yksikkö saattaa evaluoinnin aikana kohdata.

"Evaluointi on korkeatasoinen, perusteellinen ja erittäin kriittinen", kuvaa TACEVAL-ohjelman mukaista arviointia everstiluutnantti Pasi Tammi. "Muuta vertailukelpoista tapaa arvioida soveltuvuutta Naton kriisinhallintaoperaatioon ei edes ole."

e3a_net_natoYli sadan arvioijan joukosta vajaa neljännes on suomalaisia. Loput evaluaattorit tulevat eri Nato- tai rauhankumppanuusmaista. Mukana on myös NATO:n Boeing E-3 Sentry AWACS-johtokone. Arviointi toteutetaan siis varsin kansainvälisessä ilmapiirissä.

"Kun näytöt annetaan kansainvälisten asiantuntijoiden tarkkailun alla, välittyy maailmalle heidänkin kauttaan tieto siitä, että kykenemme poikkeusoloissa toimimaan yhdessä muiden operaatioon osallistuvien maiden lentoyksiköiden kanssa", toteaa Ilmavoimien kansainvälisen yksikön komentaja, everstiluutnantti Henrik Elo.

Ilmavoimien valmiusyksikkö on käynyt läpi Naton evaluoinnin kerran aikaisemmin. Vuonna 2009 Suomen ilmavoimien kansainvälinen valmiusyksikkö selvisi Naton arvioinnista ensimmäisenä puolustusliiton ulkopuolisena ilmavoimayksikkönä.

campelo1_ilmavoimat