Torvet soivat Smolnan edessä – myös autoilijat osoittivat tukeaan Malmin lentoasemalle

Malmi_Smolna_2Malmin lentoaseman ystävät järjestivät mielenilmauksen Eteläesplanadille Smolnan eteen. Tavoitteena oli viedä viestiä Malmin lentoaseman tärkeydestä hallitusneuvottelijoille. Lyhyellä vain muutaman päivän varoitusajalla paikalle kokoontui keskellä työpäivää reilut sata lentoaseman toiminnan jatkamisen puolustajaa.

Banderollien kehotuksen mukaan useat autoilijat osoittivat tukensa Malmin lentokentän ilmailukäytön jatkolle soittaen tööttiä. Kadulla kuului myös ”Malmi, Malmi” -huutoja sekä lentoasemaa puolustavia iskulauseita ”Malmi on tärkeä, päättäjille järkeä”.

Malmi_Smolna_1Lentoaseman puolustajien ryhmää johtanut Jussi Frisk piti noin puolituntisen mielenilmauksen aikana Malmin lentoasemaa puolustavia puheenvuoroja. Esillä oli mm. seikka, jonka mukaan Malmi on ainoa kaikille avoin kansainvälinen lentokenttä 150 km etäisyydeltä Helsingistä.

Hallitusneuvottelijoita tai heidän edustajiaan ei kadulla näkynyt mustia autoja enempää. Poliisi oli ainoa mielenilmauksen pitäjiä Smolnasta käsin lähestynyt taho.

Edellisen kerran Malmin lentoaseman puolustajat kokoontuivat suurempaan mielenilmaukseen marraskuussa 2014. Tuolloin virallinen delegaatio luovutti eduskuntatalon portailla eduskuntaryhmien edustajille lähes 68 000 allekirjoitusta sisältäneen adressin lentoaseman puolustajilta.

Malmi_Smolna_3Helsingin kaupunki on rakentamassa Malmin lentoaseman alueelle yleiskaava 2050 luonnoksen mukaan asuntoja jopa 25 000 asukkaalle. Liikenneministeri Paula Risikko nimitti toimijoiden aktiivisuuden seurauksena kaksi selvitystyöryhmää joulukuussa 2014.

Niiden oli määrä selvittää Malmin lentotoiminnan jatkon edellytyksiä valtion poistuessa Malmilta sekä korvaavan lentopaikan löytämistä.

Ensimmäinen näistä työryhmistä julkaisi raporttinsa 18. toukokuuta. Sen takana seisoivat lopulta vain ilmailijat, kun Finavia, Trafi, LVM ja Helsingin kaupunki sanoutuivat irti sen ehdotuksista. Lentokentän korvaajaa etsivän työryhmän työ on edelleen kesken.


Lentotoiminnan jatkaminen Malmilla saa kannatusta kansalta - rakentaminen ei

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Lentoaseman puolesta on kerätty yli 70 000 nimeä ja erillinen helsinkiläisten kuntalaisaloitekin lentokentän säilyttämiseksi ilmailukäytössä on saanut jo yli 10 000 kannattajaa.

TNS Gallupin kesällä 2014 tekemän tutkimuksen mukaan 67 prosenttia vastaajista tahtoisi säilyttää Malmin lentokenttänä. Samaisen tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaisi Malmin lentoasemalle asuntorakentamista.

Lue myös: