Lentotoiminta saattaa jatkua Malmilla vuoden 2019 loppuun saakka - kiinteistölautakunta koolla 1.12.

Malmi_terminaali_1Harraste- ja yleisilmailu saattaa jatkua Malmin lentokentällä muun väliaikaiskäytön rinnalla jopa kolmen vuoden ajan, mikäli Malmin lentokenttäyhdistyksen suunnitelma toteutuu. Kaupungin mukaan lentokenttä palvelee helsinkiläisiä lähivuosina monipuolisena tapahtumapaikkana.
 
Malmin lentokenttä siirtyy Helsingin kaupungin hallintaan 1. tammikuuta 2017, jolloin Finavia lopettaa toimintansa alueella. Harraste- ja yleisilmailu voi kuitenkin jatkua lentokentällä muun väliaikaiskäytön rinnalla, mikäli Malmin lentokenttäyhdistyksen suunnitelma toteutuu.

Malmin-lentoasema-ilmasta_3Helsingin kiinteistölautakunta käsittelee torstaina 1.12.2016 esitystä, jonka mukaan Malmin lentokenttäyhdistykselle vuokrattaisiin kentän länsiosasta alue valvomattoman lentopaikan pitämistä varten vuoden 2019 loppuun asti.

Helsingin kaupunki ja yhdistys ovat neuvotelleet noin 40 hehtaarin kokoisesta vuokra-alueesta, joka sijaitsee pohjois–eteläsuuntaisen kiitotien 18/36 ympäristössä.

Aluetta voidaan käyttää ns. korpikenttänä sillä edellytyksellä, että yhdistys saa lentopaikan pitämistä varten luvat liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta ja ympäristöviranomaiselta.

Vuokrasopimuksen toteutuessa Malmin lentokenttäyhdistys toimii itsenäisesti lentopaikan operaattorina sekä huolehtii vuokra-alueen kunnossapidosta ja sitä ympäröivän ruohikkoalueen hoitamisesta. Neuvotellun sopimuksen mukaan myös yhdistyksen vuokra-aluetta voidaan tarvittaessa käyttää esimerkiksi tapahtumia varten.

Vuokrasopimuksia solmitaan kiinnostuneiden kanssa

Malmi_HEL_valikayttoEnnen rakentamisen alkamista kentällä on käytettävissä kymmenien hehtaarien alue, jota kaupunki vuokraa joko osissa tai kokonaisuutena monenlaiseen käyttöön.
 
Helsingin kaupunki sai syyskuussa järjestetyssä haussa kymmenkunta yhteydenottoa yhteisöiltä ja yrityksiltä, jotka ovat kiinnostuneita Malmin lentokenttäalueen väliaikaisesta käytöstä. Hakijoihin on oltu yhteydessä ja osan kanssa on sovittu yhteistyöstä.

Myös valtaosa lentokenttäalueen nykyisistä vuokralaisista on ilmoittanut, että he haluavat jatkaa vuokrasopimuksiaan Helsingin kaupungin kanssa Finavian tekemien sopimusten päätyttyä. Sopimusten uusiminen on parhaillaan työn alla.


Helsingin lentokentästä tulossa asuinalue 25 000 helsinkiläiselle

Helsingin uudessa yleiskaavassa Malmin lentokenttä on kaupungin merkittävin uusi rakentamisalue. Alueelle on määrä kaavoittaa ja rakentaa vuosina 2020–2040 asuntoja 25 000 asukkaalle.

Malmi_viistokuva_yleis2015_1Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päättää lähiaikoina tarkistetusta kaavarungosta, joka toimii suunnitteluohjeena alueen asemakaavoille. Lautakunta käsitteli asiaa ensimmäisen kerran 29.11.2016.

Ehdotetun kaavarungon mukaisesti lentokentän alueelle suunnitellaan korkeatasoinen asuinalue, joka yhdistää koko koillista Helsinkiä. Suunnittelu tehdään alueen historiaa kunnioittaen; lentoasemarakennus, lentokonehalli ja niiden välitön ympäristö suojellaan, ja muun muassa puistokokonaisuudessa huomioidaan muistumia kiitoradoista.

Lue myös: