Lex Malmi ehdolla Euroopan kulttuuripalkinnon saajaksi

Malmi_terminaali_1Euroopan johtava kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsi Helsinki-Malmin lentoaseman yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta vuonna 2016. Nyt lentoaseman ilmailukäyttöä ajava Lex Malmi -kansalaisaloite on ehdolla palkinnon saajaksi Europa Nostran kulttuuriperintökilpailussa.

Lex Malmin tavoitteena on laki, joka takaisi Helsinki-Malmin lentoaseman säilymisen ilmailukäytössä. Euroopan kulttuuripiireissä seurataan tarkasti, miten Malmin lentokenttäasia etenee.

TMalmin-lentoasema-ilmasta_5oteutuessaan laki säilyttäisi lentoaseman merkittävät kulttuuriperintöarvot. Tähän asti lentoaseman tulevaisuutta ovat uhanneet Helsingin kaupungin suunnitelmat hävittää kiitotiet asuinlähiön rakentamiseksi.

Kaupungin suunnitelmat ja kaavoitus ovat edenneet jo niin pitkälle, että lentoasema on tarkoitus sulkea jo 2020-luvulla.

Lex Malmi nostaa Malmin lentoaseman valtakunnalliseksi kysymykseksi, ja se kokosi tarvittavan kannatuksen ennätysajassa. Yli 56 000 kannatusilmoituksen kertymiseen kului vain kaksi kuukautta, mikä on vahvistanut Helsinki-Malmin lentoaseman suuren yleisön keskuudessa nauttiman laajan tuen.

Aloite on yhdistänyt kansalaisia yli puolue- ja kuntarajojen ja luonut yhteisön, jonka jäsenet ymmärtävät ja tukevat tasapuolisesti niin lentoaseman historiallisia, ympäristöllisiä kuin ilmailullisiakin arvoja.

Timo_Hyvonen_Malmi_2016”On hienoa huomata, miten hyvin Malmi-asia tunnetaan jo Euroopan kulttuuripiireissä. Tunnustus nostaa hyvin Suomea ja Helsinkiä julkisuuteen”, toteaa Timo Hyvönen, Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja.

”Malmin lentoaseman liikenteellinen merkitys ja liiketoiminnalliset mahdollisuudet kasvavan pääkaupunkiseudun yhteyspisteenä on todennettu useasti ja laajalti. Asia on valtakunnallinen ja ylikunnallinen. Kansa haluaa, että Malmin lentoasema säilyy satavuotiaan Suomen toimivana, kansakuntamme alkupäivien merkittävän kansallistunteen osoituksena ja tulevaisuuden kukkasena”, jatkaa Hyvönen.

Erityisesti kentän kulttuurihistoriaan perehtynyt hallituksen jäsen Samuli Kallio muistuttaa sitoutuneen vapaaehtoistyön voimasta.

”Lex Malmissa toistuu lentoaseman rakentamisessa 30-luvulla ilmentynyt sisu. Koko hanke lakiteksteineen ja kannatuskeräyksineen on tehty vapaaehtoisvoimin. Lex Malmi -ydinryhmän tukena on ollut eri alojen asiantuntijoita, mm. johtavia lakimiehiä. Kaikki ovat toimineet pro bono”, kertoo Kallio.

LexMalmi_luovutus_1”Suomen suurimman kuntalaisaloitteen saama välinpitämätön kohtelu Helsingin kaupunginvaltuustossa aktivoi suuren joukon kansalaisia Lex Malmi -hankkeeseen", kertoo Kallio kannattaijen taustoista.

"Kaikki kannattajat ovat äänioikeutettuja Suomen kansalaisia. Aloite on yhdistänyt kansalaisia yli puolue- ja kuntarajojen ja luonut yhteisön, jonka jäsenet ymmärtävät ja tukevat tasapuolisesti niin lentoaseman historiallisia, ympäristöllisiä kuin ilmailullisiakin arvoja.”

LexMalmi_Saarisalo_KrapinojaPalkinnot jakaa maailmankuulu oopperalaulaja ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo toukokuussa Turussa.

Palkintojuhla on osa isoa eurooppalaista European Heritage Congress -kulttuuriperintötapahtumaa, joka järjestetään Turussa 10.–14. toukokuuta 2017 osana itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Ohjelmaan on suunniteltu myös tutustumiskäynti Malmin lentokentällä.

Lue myös: