Traaginen purjelentoturma Teksasissa - kolme koneessa, maakäsittelypyörä unohtui

Teksasissa Yhdysvalloissa tapahtui sunnuntaina vakava purjelento-onnettomuus, jossa kolmen sukupolven edustajat samasta perheestä saivat surmansa. Kaksipaikkaisessa koneessa oli lentäjänä toiminut isoisä, tämän miniä sekä kolmevuotias lapsenlapsi. Purjekone kääntyi pystysyöksyyn heti hinausköyden matalalla tapahtuneen irtoamisen jälkeen.

Metallirakenteisen ja romanialaisvalmisteisen I.C.A. Brasov IS-28B2 Lark -purjekoneen (N6388V) etuosa murskaantui maahansyöksyssä pellolle lähelle Wallisin lentopaikkaa.

Hinauslentäjän mukaan koneella vaikutti olleen ongelmia jo hinauksen alusta asti. Köysi irtosi tai irrotettiin vain muutaman kymmenen metrin korkeudessa.

Tapausta vasta tutkitaan, mutta uutiskuvissa koneen hylyssä on edelleen nähtävissä takarungossa maakäsittelyyn tarkoitettu 360 astetta kääntyvä irrotettava kuljetuspyörä.

Se kiinnittyy pantamaisella rakenteella rungon ympärille juuri sivuvakaajan etupuolelle. Pyörään voidaan kiinnittää hinausaisa lentokentällä tehtäviä siirtoja varten.

Apulaite on maalattu huomiovärillä, jotta se muistettaisiin irrottaa ennen starttia. Periaatteessa purjekoneella voi lentää kuljetuspyörä takarunkoon kiinnitettynä ja näin on usein tapahtunutkin. Ylimääräinen varuste vaikuttaa silti aerodynamiikkaan ja takana myös painopisteeseen.

Oma lukunsa on se, mitä kolmas matkustaja vaikutti. Onkin täysin mahdollista, että lapsen mukana olo on vähintäänkin osasyy onnettomuuteen.

Kolmivuotiaalle lapselle ei tietenkään ole omaa istuinta eikä turvavöitä kaksipaikaisessa lentolaitteessa. Oletettavaa on, että hän on vain istunut äitinsä sylissä ahtaassa ohjaamossa, mahdollisesti samoihin vöihin kiinnitettynä.

Takaohjaamosta konetta lentänyt 68-vuotias isoisä oli kokenut pilotti ja myös lennonopettaja. Koneen omisti Greater Houston Soaring Association.

 

Kuvia onnettomuuskoneesta paikallisen tv-aseman sivulla: KHOU.com