Ulkoministeriö päivittää matkustussuosituksia jälleen maakohtaisesti - THL suosittaa täyttä rokotesarjaa

M19_um_osastoUlkoministeriö ilmoitti 15. syyskuuta päivittävänsä matkustustiedotteita jatkossa jälleen maakohtaisesti. Matkustustiedotteissa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnnin laitoksen suositukset ja maan yleinen turvallisuustilanne. THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Ulkoministeriö kertoo, että koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Matkustajia kehotetaan olemaan vastuullisia ja noudattamaan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

Ulkoministeriö suosittelee tiettyjen maiden osalta välttämään tarpeetonta matkustamista, välttämään kaikkea matkustamista tai poistumaan maasta välittömästi maan yleisestä turvallisuustilanteesta johtuen.

 Terveydenhoitopalveluiden saatavuuden ulkoministeriö toteaa voivan olla rajoitettua, karanteeneja voidaan määrätä ja ulkona liikkumista voidaan rajoittaa.

Matkaa suunnittelevan onkin tärkeä huomioida, että kaikki maailman maat voivat edelleen asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista.

Matkailijan tulee tarkistaa ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa virallisesta lähteestä eli kohdemaan viranomaisilta. Myös mahdolliset kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia.

Lentoyhtiöillä on käytössä informatiivisia ja pääosin selkeitä matkustusrajoituskarttoja. Niiden osalta tietojen varmistaminen viranomaislähteestä on matkustajan vastuulla. Matkailijan tulee myös huomioida ja varmistaa erilaisiin koronatesti- ja koronarokotustodistuksiin liittyvät vaatimukset.

Ulkoministeriö on jo aiemmin julkaissut matkailijoille myös neljän M-kirjaimen muistilistan, joka sisältää matkustustiedotteet, matkustusilmoituksen, matkavakuutuksen sekä matkustusasiakirjan.


THL suosittaa täyden koronarokotussuojan hankkimista

koronarokote_IIaTHL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. 

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat THL:n mukaan hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta.

Suositus hankkia täysi koronarokotussuoja koskee kaikkia niitä matkustajia, joilla on mahdollisuus saada koronarokotus Suomessa.

EU:n koronatodistuksen voi nykyisin saada myös mm. Islannista, Norjasta ja Sveitsistä.