Utin helikoptereilla laajaa lentotoimintaa huhtikuussa päivin ja öin - operaatioita merellä ja taajama-alueilla

UTJR_erikoisjoukot_1Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan kevätkauden pimeälentoharjoitukset jatkuvat 8. huhtikuuta alkaen. Lentotoimintaa on huhtikuun aikana luvassa laajasti eteläisellä meri- ja rannikkoaluella, mutta myös Kouvolan, Kotkan ja Haminan taajama-alueilla. Koulutustoiminta liittyy myös virka-apuvalmiuden ylläpitoon.

Helikopteripataljoonan pimeälentoharjoituksia järjestetään 8.-12. ja 15.-19. huhtikuuta 2024. Koulutuslennot keskittyvät pääosin Kymenlaaksoon noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu  myös eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

UTJR_erikoisjoukot_4Lentotoiminta alkaa maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Koulutuslennot aloitetaan pimeän tultua ja ne päättyvät, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 03 mennessä. 
 
Pimeälentojen aikana saatetaan käyttää valonheittimiä sekä omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas. Lentotoimintaan voi liittyä myös väliaikaisten tukeutumispaikkojen käyttäminen esimerkiksi helikoptereiden tankkaukseen.

NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla toteutettava pimeälentokoulutus liittyy helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä helikopterien virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.


Helikopteritoimintaa Kouvolan, Kotkan ja Haminan taajama-alueilla

UTJR_NH90_MD500_SOFHelikopterien lentotoiminta on aktiivista Kouvolan, Kotkan ja Haminan taajama-alueilla 8. – 12. huhtikuuta. 

Lentomiehistöjen tavoitteena on harjaantua toimintaan rakennetulla alueella sekä valoisan että pimeän aikaan. Koulutuslentojen aikana käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään myös laskeutumisia taajama-alueille. 

Osaan taajama-alueilla tapahtuvista harjoitustilanteista liittyy taisteluvarusteissa olevien sotilaiden toimintaa.

Helikopteritoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa.