Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan pimeälentokoulutus jatkuu 28. maaliskuuta

NH90_utti_221Utin jääkärirykmentti harjoittelee Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa Kouvolan, Jaalan, Tuohikotin, Luumäen, Virolahden ja Haminan välisellä alueella 28. -  31. maaliskuuta 2022. Osaan harjoitustilanteista liittyy helikopteritoimintaa. Sotilaallisen harjoituksen lisäksi helikopteripataljoonan lentomiehistöjen pimeälentokoulutus jatkuu maanantaina 28. maaliskuuta.

Helikopteripataljoonan kevätkauden viimeiset pimeälennot toteutetaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla viikoilla 13, 14 ja 15. Lentotoiminta keskittyy noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

Koulutuslennot alkavat pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyvät torstain ja perjantain välisenä yönä. Lentotoiminta aloitetaan päivittäin pimeän tultua ja päätetään, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 04.00 mennessä. Koulutusviikoille sattuvina arkipyhinä ei ole pimeälentokoulutukseen liittyvää lentotoimintaa.

Lentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa, jota pyritään välttämään suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Helikopteritoimintaa on luvassa myös Utin jääkärirykmentin muussa harjoitustoiminnassa 28.-31. maaliskuuta. Maastossa ja rakennetulla alueella toteutettavassa harjoituksessa osa koulutustilanteista tapahtuu rakennuksissa, joiden käytöstä on sovittu ennakkoon. Sotilaat käyttävät harjoitusampumatarvikkeita ja pieniä räjähteitä, joista voi aiheutua vähäistä äänihaittaa. 

"Katukuvassa tai maastossa näkyvät sotilaat, Puolustusvoimien ajoneuvot ja osittain matalalla lentävät helikopterit saattavat herättää tässä maailmantilanteessa huolta. Kyseessä on kuitenkin aivan normaali Utin jääkärirykmentin koulutussuunnitelman mukainen harjoitus", sanoo Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Janne Sallila.

Harjoitustoimintaa on kaikkina vuorokaudenaikoina, valoisalla ja pimeällä.