Vaihtomatkustajien tax-free-nesteiden kuljetukseen helpotuksia huhtikuun lopussa

EU:n ulkopuolisilta lentoasemilta tai lentokoneista ostettuja yli sadan millilitran nesteitä, aerosoleja tai geelejä ei ole aikaisemmin saanut viedä käsimatkatavarana jatkolennolle. Huhtikuun lopussa kuljetuskiellosta siirrytään turvatarkastuksiin.
 
Huhtikuun 29. päivästä alkaen myös EU:n ulkopuolelta tulevat vaihtomatkustajat voivat kuljettaa tax-free-nesteet jatkolennolle käsimatkatavarana. Nesteiden tulee olla turvapakattuja. Muualta kuin lähtökentän tax-free-myymälästä hankittuja nesteitä koskevat edelleenkin entiset rajoitukset. Enintään sadan millilitran suuruiset tuotepakkaukset on pakattava yhteen, läpinäkyvään litran vetoiseen pussiin.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että matkustajat voivat nyt ostaa nestemäisiä tuotteita esimerkiksi Bangkokin kentältä ja viedä ne Helsingissä turvatarkastuksen läpi kotimaan jatkolennolle.

Kaikki EU-maat tai kaikki lentoasemat eivät välttämättä siirry uuteen käytäntöön 29.4.2011. Liikenne- ja Viestintäministerion mukaan Helsinki-Vantaa on valmistautunut muutokseen ja tekniikan kerrotaan myös olevan kunnossa. Säännösten mukaan osa vaihtomatkustajien turvapakatuista tax-free-ostoksista joudutaan kuitenkin ottamaan satunnaisanalyysiin. LVM:n edustaja kertoi, että alkuvaiheessa ongelmia saattavat aiheuttaa kuohuviinipullot niiden paksun ja koveran pohjan takia.


Trafin tiedote