Trafi: PED-laitekielto ei laajene - uusi globaali toimintamalli on erinomainen asia

Trafi_HenttuEuroopan ja Yhdysvaltain viranomaiset sopivat 28. kesäkuuta, että kannettavia tietokoneita ja tabletteja saa jatkossakin kuljettaa normaalisti lentokoneiden matkustamoissa USAan lennettäessä. Asiasta oli käyty neuvotteluja jo pitkään. Uusi toimintamalli on globaali ja koskee kaikkia USAan suuntautuvia lentoja. Aiemmin asetetut kymmentä lentoasemaa koskevat PED-rajoituksetkin saatetaan poistaa.

EU:n ja USAn kevään aikana käymien neuvottelujen lopputuloksena sovittiin, että kannettavia tietokoneita, tabletteja ja muuta kannettavaa elektroniikkaa saa viedä jatkossakin normaalisti USAan suuntautuville lennoille.

Aikaisemmin puheena olleiden kannettavien tietokoneiden kuljetusrajoituksen sijaan käyttöön otetaan tehostettuja turvatoimia mm. lähtöporteilla (Lue aiheesta tarkemmin Lentoposti.fi:n aiemmasta uutisesta: Uusia turvatoimia kaikille Yhdysvaltoihin suuntautuville lennoille).

”Olemme tyytyväisiä neuvottelujen lopputulokseen, joka on erittäin hyvä lentomatkustajien mukavuuden sekä turvallisuuden kannalta. Myös globaalin toimintamallin saaminen oli erinomainen asia, mikä selkeyttää käytänteitä kaikista maista USAan suuntautuvilla lennoilla”, painottaa Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

”Kannettavia elektronisia laitteita voi siis jatkossakin kuljettaa tuttuun tapaan matkustamoissa kaikilla lennoilla. Päätös tuo kuitenkin turvatoimiin lisäelementtejä, esim. tarkastustoimenpiteitä USAan suuntautuvien lentojen lähtöporteilla koneeseen siirryttäessä lisätään jonkin verran. Näillä lisätoimilla mahdollistetaan, ettei kannettavia tietokoneita tai tabletteja tarvitse laittaa matkan ajaksi ruumaan”, jatkaa Henttu.

Lue myös: