Venäjä otti strategiset pommikoneet käyttöön - risteilyohjuksia ISIS-kohteisiin

Victory_day_tanker_kremlinruVenäjä on iskenyt Syyriassa sijaitseviin kohteisiin syyskuun lopusta alkaen. Metrojetin Airbusin tuhon varmistuttua terrori-iskuksi pommituskampanjaa on tehostettu entisestään. Tänään risteilyohjuksia on laukaistu ISIS-kohteisiin niin merivoimien Moskva-risteilijästä Välimereltä kuin stategisista pommikoneista.

su24net_forsvarsmaktenVenäläisen Sputnikin mukaan risteilyohjuksia laukaistiin tiistaina 34 kappaletta yhteensä 14 kohteeseen. Niihin kuului mm. komentopaikkoja sekä asevarastoja. Kohteena oli mm. Raqqa, joka on ISIL:n keskuskaupunki.

Mukana operaatiossa oli suuria Tupolev Tu-160 -strategisia pommittajia (otsikkokuvassa). Lisäksi siihen osallistui Tu-95MS -potkuriturbiinikoneita ja kääntyväsiipisiä Tu-22M3 -pommikoneita. Kokonaismääräksi on mainittu 25 pommittajaa.

TU95_Ilmavoimat_1Strategisten pommittajien aseina olivat ilmeisesti ainakin Kh-55-risteilyohjukset, sillä sellaisen jäänteitä vaikuttaisi löytyneen Syyriasta. Tu-22M3-koneet pudottivat tavallisia pommeja.

Merivoimat ampui 3M-54 Kalibr NK -risteilyohjuksia (toisten tietojen mukaan eilen ohjuksia olisi laukaistu vain ilmasta). Yksi maaliaan kohti lentävä risteilyohjus onnistuttiin tallentamaan maasta videolle (jutun lopussa, videolla kohdassa 2.03).

RT:n mukaan tiistaina tehtiin 127 lentoa, joilla maaleina oli 206 terroristikohdetta. Lisäksi Sputnik kertoo, että Syyriaan sijoitettujen taktisten pommikoneiden ja hävittäjien määrää kasvatetaan entisestään. Näin operaatiomäärää pystytään lisäämään.

Su-34_SukhoiSyyrian hallituksen alueelle on ollut sijoitettuna venäläisiä Suhoj Su-24M ja Su-34 -pommittajia sekä Su-25-rynnäkkökoneita. Niiden suojana on lentänyt muutamia Su-30SM-hävittäjiä. Lisäksi paikalla on helikoptereita mahdollisesti alasammuttujen ohjaajien pelastustoimia varten.

Venäjä on operaation alusta alkaen tehnyt alueella 1800 lentosuoritusta, joilla on isketty 2400 kohteeseen.

Myös Ranska on kiihdyttänyt iskuja ISIS:n hallussa oleville alueille Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Samaten Yhdysvallat tekee ilmahyökkäyksiä alueella. T.T.

Alla olevassa videossa on suurella todennäköisyydellä arkistomateriaaliakin, mutta se antanee kuvan mistä Venäjän tiistaisessa operaatiossa on kyse.

Lue myös: