WSJ: Ei ohjusta - Syyria pudotti turkkilaisen Phantom-hävittäjän ilmatorjuntatykeillä

Wall Street Journal -lehden saamien tietojen mukaan Syyrian ilmapuolustus olisi ampunut ilmatorjuntatykeillä alas sen ilmatilaan tunkeutuneen Turkin ilmavoimien McDonnell Douglas RF-4E Phantom II -hävittäjän. Aiemmin kerrottiin, että pudotus olisi tehty ohjuksella. Lyhyen kantaman omaavien tykkien käyttö merkitsisi, että kone tosiaan kävi Syyrian ilmatilassa.

WSJ:n siteeraamien nimettömien tiedustelulähteiden mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että Phantom ammuttiin alas rannikolle sijoitetuilla ilmatorjuntatykeillä sen ollessa Syyrian ilmatilassa. Turkin mukaan koneen jäännökset päätyivät Syyrian aluevesille, mutta alasampuminen olisi tapahtunut kansainvälisessä ilmatilassa.

Syyrialaisten lähteiden mukaan kone olisi tuhottu järjestelmällä, jonka tehokas ampumaetäisyys on vain noin 1,5 mailia. Tämä viittaa venäläisvalmisteiseen kaksiputkiseen ZU-23-2-tykkiin eli suomalaisillekin tuttuun Sergeihin.

Jos näin todella on, Phantom on ollut matalalla ja erittäin lähellä Syyrian rannikkoa. WSJ:n  lähteen mukaan kone olisi voinut olla testaamassa Syyrian ilmapuolustuksen reagointikykyä.

Turkki on NATO:n jäsen ja se toi välikohtauksen sotilasliiton käsittelyyn. Tilanne alueella on jo valmiiksi kriittinen Syyrian sisällissodaksi muuttuvan kansannousun takia.

Koneen lentäjiä ei ole vieläkään löydetty, vaikka meressä on havaittu heille kuuluneita varusteita. Etsinnät jatkuvat heidän löytämisekseen.

 

The Wall Street Journalin artikkeli

Lue myös: