Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailu tuo rajoituksia Helsinki-Vantaalle ja kaupunkien ilmatilaan

putin_0718_2Suomeen saapuvan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailu aiheuttaa monenlaisia tiukempia turvallisuusjärjestelyjä sekä rajoituksia Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja ilmatilaan. Vierailu vaikuttaa myös kaikkiin liikenneyhteyksiin ainakin ajoittain, jotka lentomatkustajan tai lentoasemalla työskentelevän on syytä huomioida. Presidentti Biden vierailee Helsingissä 13. heinäkuuta 2023 Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välisessä huippukokouksessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailuun liittyvät järjestelyt ovat valmisteluvaiheessa ja niitä tehdään Helsinki-Vantaan lentoaseman osalta yhteistyössä Finavian, ulkoministeriön, poliisin sekä muiden viranomaisten kanssa. Luvassa on merkittäviä rajoitustoimia.

IMG_20180715_213442Vierailu vaikuttaa ajoittain todennäköisesti kaikkiin lentoasemalle saapuviin liikennemuotoihin. Vierailuajankohtana lentoasemalla kulkemiseen onkin syytä varata ylimääräistä aikaa, sillä kulkemista rajoitetaan erityisesti huippukokousvieraiden saapumisen ja maasta poistumisen aikaan. Tämä ruuhkauttaa liikenteen todennäköisesti erittäin pahasti. Poliiseja ja sotilaspoliiseja on todennäköisesti liikkeellä kaikilla lentoasemalle johtavilla teillä.

IMG_20180716_125522Vierailun aikana myös liikkumista tietyillä alueille Helsinki-Vantaan lentoasemalla rajoitetaan.Tällaisia alueita ovat todennäköisesti Avia Fleet -rakennuksen näköalaterassi sekä lentoaseman pysäköintitalojen ylimmät kerrokset ja tunnetut lentokoneiden katselupaikat lentokenttäalueen ulkopuolella.

Aiempien vastaavien vierailuiden aikana liikenne esimerkiksi Katriinantiellä katkaistiin kokonaan. Tämän lisäksi myös Tuusulanväylän varrella sijaitseva ns. Lemminkäisen kallio on ollut suljettuna katsojilta kokonaan. Näillä toimilla halutaan varmistaa vierailun turvallisuus.

Yhdysvaltain presidentin vierailun aikana Suomessa vierailee mahdollisesti myös Air Force One -koneena tunnettu Boeing VC-25A.

AF1_1_webKyseessä on kenties yksi maailman kuuluisimmista lentokoneista, joka on tuttu myös lukuisista elokuvista. Sen odotetaan kiinnostavan suurta yleisöä kuten ilmailuvalokuvaajia.

Air Force One ei kuitenkaan ole kyseisen koneen virallinen nimi vaan presidenttiä kuljettavan koneen käyttämä radiokutsu. Presidentti Biden saattaakin saapua Suomeen myös jonkin muun ilma-aluksen kyydissä.
H215_scouting_finalHuippukokouksen ajaksi on odotettavissa myös ilmatilarajoituksia, joten ilmailijan ja dronelennättäjän on syytä olla tarkkana tilapäisten rajoitusalueiden suhteen. Niitä valvotaan vierailun aikana varmasti normaalia tarkemmin niin maasta kuin ilmatilasta käsin.

Viranomaisilla on käytössään laitteistoa, joka paljastaa luvattoman lennätystoiminnan. Puuttumiskynnys on tällaisessa tapauksessa varmasti matala.

Edellisen vastaavan vierailun aikana Helsingin kantakaupungin yllä ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon lähialueella ilmailu kiellettiin kokonaan lukuun ottamatta kaupallista ilmaliikennettä, jonka määränpää tai lähtökenttä on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Rajavartiolaitos on jo ilmoittanut tehostavansa rajaturvallisuutta ulko- ja sisärajoilla 8.-15. heinäkuuta. Suomenlahden Merivartioston mukaan esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla tehdään tarkastuksia myös saapuvan lentokoneen portilla, jolloin matkustajilta voidaan pyytää matkustusasiakirjat tai tehdä pisto-tarkastuksia osalle matkustajista.

UTJR_MD500_SOFTämän lisäksi Rajavartiolaitos tukee poliisia huippukokouksen turvallisuusjärjestelyissä erityiskalustollaan, kuten ilma-aluksilla ja veneillä sekä erityiskoulutetulla henkilöstöllään.

Turvaamistoimissa on mukana todennäköisesti edelliskertojen tapaan myösi Utin Jääkärirykmentin NH Industries NH90 ja Hughes MD500 -helikoptereita erikoisjoukkoineen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailun Suomeen sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen torstaina 13. heinäkuuta 2023 Helsingissä. Ennen Pohjoismaat-Yhdysvallat-huippukokouksen alkua presidentti Niinistön ohjelmassa on kahdenvälinen tapaaminen presidentti Bidenin kanssa.

Edellisen kerran Yhdysvaltain presidentti vieraili Suomessa vuonna 2018, kun Helsingissä järjestettiin huippukokous Yhdysvaltain presidentti Trumpin ja Venäjän presidentti Putinin välillä. MH

Lue myös: