36 valtiota tai aluetta on sulkenut venäläistoimijat pois ilmatilastaan - Venäjä suunnittelee kotiutuslentoja

FR24_ilmatila28_02_2022Lähes koko Euroopan ilmatila on suljettu venäläistoimijoilta, kun kaikkiaan 36 valtiota tai aluetta on sulkenut kansallisen ilmatilansa. Suomi sulki ilmatilansa venäläistoimijoilta 28. helmikuuta 2022. Vastatoimina Venäjä on toiminut odotusten mukaisesti ja ilmoittanut etteivät kyseisten valtioiden lentoyhtiöt ole enää tervetulleita Venäjän ilmatilaan.

Venäläisten operaattoreiden ja toimijoiden ilmailun omassa ilmastilassaan ovat estäneet Albania, Anguila, Belgia, Brittiläiset Neitsytsaaret, Bulgaria, Espanja, Gibraltar, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Jersey, Kanada, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Grönlanti, Färsaaret, Tshekki, Unkari ja Viro.

Venäjä on vastavuoroisesti kieltänyt edellämainittujen valtioiden lentoyhtiöiden pääsyn Venäjän ilmatilaan.

Finnair pyrkii osaltaan selvittämään ilmatilan sulun seurauksia ja reititysten toimivuutta Japanin-, Korean- ja Kiinan-lennoille. Lisäksi Finnair peruu lentoja Japanin-, Kiinan- ja Korean-reiteillä tämän viikon lopusta alkaen, kun reitityssuunnitelmat ovat täsmentyneet.

Finnair jatkaa lentoja Helsingistä Bangkokiin, Phuketiin, Singaporeen ja Delhiin sekä Tukholman Arlandasta Phuketiin. Lennot lennetään välttäen Venäjän ilmatilaa, mikä pidentää lentoaikaa keskimäärin tunnilla. 

Ilmatilan sulkemiset sekä rajoituksen Venäjän lentokentillä ovat vaikeuttaneet Venäjän kansalaisten kotiinpaluuta maailmalta.

VQ-BBAVenäjän ilmailuviranomainen Rosaviatsia ja Venäjän ulkoministeriö pyrkivät yhdessä maan turismiministeriön kanssa järjestämään kotiinkuljetukset maan kansalaisille.

Venäjä on pyytänyt ulkomailla olevia kansalaisiaan ottamaan yhteyttä matkatoimistoonsa tai lentoyhtiöönsä. Sen jälkeen kun Venäjällä on tiedossa määrä matkustajista aiotaan toteuttaa kotiutusoperaatio aikatauluineen.

Rosaviatsian mukaan venäläiset lentoyhtiöt ovat valmiita toteuttamaan niiden velvoitteet matkustajien kuljettamiseksi takaisin kotimaahan. Hankkeen toteuttaminen vaatii joustoa Euroopan ilmailuviranomaisilta.

HELCOM-Baltic-Sea-WatersVenäjä voi rajoituksista huolimatta edelleen jatkaa lentoliikennettä mm. Kaliningradiin, jonne sen lentoyhtiöt voimat operoida Suomenlahden ja Itämeren alueen kansainvälisen ilmatilan kautta.

Myös Suomen ulkoministeriö nosti matkustustiedotteen tasolle vältä kaikkea matkustamista Venäjälle.

Liikkuminen Suomen ja Venäjän välisessä liikenteessä on kasvanut ja se voi ministeriön mukaan vaikeuttaa liikkumista. Lisäksi ulkoministeriö on kehottanut välttämaan kaikkea matkustamista Valko-Venäjälle.

Nykyisen turvallisuustilanteen seurauksena lentoja Valko-Venäjältä on tarjolla rajallisesti. Ukrainan osalta Suomen ulkoministeriö on jo aiemmin kehottanut suomalaisia poistumaan maasta. MH

Lue myös: