98-vuotias Suomen Ilmavoimat juhlii vuosipäiväänsä ja palkitsi ansioituneita

Seppeleenlasku_2016_2Suomen Ilmavoimat vastaanotti ensimmäisen lentokoneensa 6. maaliskuuta 1918. Tapahtuman kunniaksi kyseisestä päivästä muodostui Ilmavoimien vuosipäivä, jota juhlitaan nyt 98. kerran. Sitä vietetään perinteisesti lähimpänä perjantaina. Ilmavoimat palkitsee vuosipäivänään myös ansioitunutta henkilöstöä.

Valtaosa vuosipäivän tapahtumista järjestetään varuskunnissa perjantaina 4. maaliskuuta.

Seppeleenlasku_2016_1Pääjuhlallisuudet alkoivat seppeleen laskulla Lentäjien muistomerkillä Tikkakosken Luonetjärvellä. Seppeleen laskevat Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri yhdessä ylikersantti Sampo Korsulaisen kanssa.

Seppeleenlaskun yhteydessä Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41 suoritti ylilennon kahdella Hawk-suihkuharjoituskoneella.

Vuosipäivän vastaanotto järjestettiin Suomen Ilmavoimamuseolla eli entisellä Keski-Suomen Ilmailumuseolla Tikkakoskella. Vuosipäivä huipentuu iltajuhlaan.

Ilmasotakoulun seppelepartio laski seppeleen Vaasan Kotkapatsaalla 4. maaliskuuta kello 12. alkaneessa tilaisuudessa. Ruotsalaisen kreivi von Rosenin Ilmavoimille lahjoittama kone laskeutui Vaasaan 6. maaliskuuta 1918. Seppeleenlaskun yhteydessä Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41 suoritti ylilennon kahdella Hawk-suihkuharjoituskoneella.

HN_MLU_ilmavoimat Rovaniemen varuskunnassa vuosipäivää juhlistettiin myös perjantaina Ilmapuolustuksen muistomerkillä kello 9.00 seppeleenlaskulla sekä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän ylilennolla.

Vuoden 2016 aikana Ilmavoimissa keskitytään toiminnan tason vakiinnuttamiseen ja erityistä huomiota kiinnitetään reservin osaamistason varmistamiseen.

 
Ilmavoimat palkitsi ansioituneita

 Vuosipäivänä Ilmavoimat palkitsee ansioitunutta henkilöstöä perinteisillä kiertävillä muistopalkinnoilla, jotka luovutetaan vuosipäivän päiväjuhlassa Tikkakoskella.

Kenttarovasti_Sauli_Keskinen_IlmavoimatKenttärovasti Sauli Keskiselle on myönnetty Suomen lentomerkki tähystäjälle Honoris Causa. Hän on luonut pitkän uran Ilmavoimissa hoitaen tehtäviään innokkaasti sekä kaikki henkilöstöryhmät huomioonottaen.

Keskisen kanssa ihmiset ovat pystyneet toimimaan helposti ilman sotilasarvoihin katsomista. Hän on luontevasti esiintynyt Ilmavoimien edustajana ja puolestapuhujana eri tilaisuuksissa.

Kenttärovasti Sauli Keskisen kenttärovastiaikana ilmavoimien sotilaspappien tekemän työn merkittävyys on kehittynyt nykyiseen tasoonsa. Tällä hetkellä kaikissa ilmavoimien hallintoyksiköissä on vakinainen sotilaspappi.

Hänen merkittävin kehitystyö Ilmavoimissa on ollut debriefing -toiminnan rakentaminen tukemaan Ilmavoimien kriisityötä. Hän on luonut kokonaisuuden koulutusjärjestelmän ja ylläpitänyt sitä kouluttamalla niin oppilaita kuin alan asiantuntijoita. Hänen ammattitaitoaan kunnioitetaan yli organisaatiorajojen.

Kenttärovasti Keskinen jää täysin palvelleena eläkkeelle 1.5.2016.

Lentäjäritarin maljalla palkitaan Lapin lennosto. Mannerheim-ristin ritarien Ilmavoimille luovuttama kiertopalkinto annetaan vuosittain Ilmavoimien joukko-osastolle, jonka lentävä henkilöstö kerää eniten pisteitä eri lajeissa järjestettävissä osakilpailuissa. Palkinto jaetaan nyt 36. kerran.

Sotakelpoiselle hävittäjäohjaajalle tai taistelunjohtajalle myönnettävän Sarvannon sarja-kiertopalkinnon saa majuri Ville Repo Satakunnan lennostosta. Majuri Repo on tehnyt ansiokasta ja pitkäjänteistä työtä ilmavoimien hävittäjätaktiikan ja taistelunhallintamenetelmien kehittämiseksi.

CC_ilmavoimatAnsioituneelle sotilaslentäjälle myönnettävän Maaherran maljan saa majuri Antti Parviainen Satakunnan lennostosta.

Parviaisella on ollut merkittävä rooli Ilmavoimien uuden kuljetuskonekaluston suorituskyvyn kehittämisessä ja uusien toimintatapojen luomisessa.

Diplomi-insinööri Henry Paajanen Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnasta palkitaan lentoteknisen alan henkilöstölle myönnettävällä Sud Aviation -maljalla.

Paajanen on henkilökohtaisella panoksellaan ja ammattitaidollaan ollut avainasemassa Hornetin huoltojärjestelmän kehittämistyössä. Se on ollut päämäärätietoista ja pitkäjänteistä. Kaikissa huoltojärjestelmään tehdyissä muutoksissa on johtoajatuksena ollut lentoturvallisuuden varmistaminen.

Ilmavoimien esikunnassa työskenteleväinsinöörimajuri Vesa Ek palkitaan viesti-ja tutka-alan henkilöstölle myönnettävällä O.F.E.M.A. -maljalla. Ek on erinomaisella johtamistoiminnalla ja työ kokonaisuuden suunnittelulla yhdessä asiantuntevan työryhmänsä kanssa vastannut käytössä olevien johtamisjärjestelmäalan järjestelmien siirrosta uuteen verkkoinfrastruktuuriin.

FAF_HN_2Ilmavoimien toimintaa tukevissa tehtävissä palvelevalle henkilöstölle myönnettävällä ITT-maljalla palkitaan kapteeni Timo Osmala Ilmasotakoulusta.

Osmala on kehittänyt ja luonut toimintamalleja, joiden avulla sotaharjoitusten pelitoiminta on aiemmasta merkittävästi tehostunut ja harjoituksista on saatu luotua aiempaa huomattavasti todenmukaisempia, paremmin suorituskykyä mittaavia ja kehittäviä sekä kustannustehokkaampia.

Liikunta-alan tunnustuspalkintona jaettavalla Finnair-maljalla muistetaan yliluutnantti Juha Puustista Satakunnan lennostosta. Yliluutnantti Puustinen on tehtävässään kehittänyt lennoston liikuntapaikkoja monipuolisesti ja innovatiivisesti.

Everstiluutnantti Paavo Janhusen muistomalja -tunnustuspalkinto myönnetään yksittäiselle henkilölle tai henkilöryhmälle, joka lentopalvelukseen liittyen on neuvokkaalla ja järkevällä toiminnallaan estänyt yksilöidyssä tilanteessa välittömästi uhkaavan vaaran, vaurion tai onnettomuuden tai estänyt niiden seurauksena olevan haitan laajenemisen tai edistänyt muulla toiminnallaan erinomaisesti ilmavoimien lentoturvallisuutta. Tänävuonna palkinnon saa ylikersantti Sampo Korsulainen Karjalan lennostosta