Air Canadan A320:n laskeutuminen jäi vajaaksi lumisateessa Halifaxissa - Airbus vaurioitui pahoin

aircanada_RE2_NSBCAir Canadan kotimaan lennolla ollut Airbus A320 -matkustajakone (C-FTJP) jäi vajaaksi laskussa Halifaxissa sunnuntain vastaisena yönä. Laskutelineet menivät alta ja molemmat moottorit irtosivat. Koneessa oli 132 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Turmassa loukkaantui lievästi 23 ihmistä.

Airbus oli laskeutumassa lennolta AC624 Torontosta Halifaxin Stanfield International Airportille (CYHZ) kello 0.35 paikallista aikaa. Alueella satoi lunta. Aviation Heraldin tietojen mukaan mukaan odotuskuviossa jonkin aikaa lentänyt kone jäi noin 330 metriä vajaaksi tullessaan laskuun Halifaxin kiitotielle 05.

aircanada_RE3_NSBCKoneen laskutelineet menivät alta. Vasen CFM56-moottori irtosi kokonaan ja jäi kauemmaksi koneen taakse (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi). Toinen voimanlähde murskautui pahasti vaurioituneen oikean siiven alle (otsikkokuva).

Myös Airbusin runko ja korkeusvakaajat vaurioituivat onnettomuudessa. Lienee mahdollista, että vuonna 1991 valmistunutta konetta ei enää kannata korjata.

Matkustajat evakuoitiin koneesta hätäuloskäynneistä ja liukujen avulla. Koneen kannalta rajulta näyttäneestä lopputuloksesta huolimatta vain 23 ihmistä kuljetettiin sairaalaan. Hekin olivat vain lievästi loukkantuineita ja suurin osa pääsi tarkastuksen jälkeen ulos.

aircanada_RE1_NSBCAirbus osui Halifaxin kiitotien 05 päässä kulkevaan voimalinjaan ja antenniriviin. Onnettomuuden kanssa samaan aikaan lentoasemalla tapahtui sähkökatkos.

Nova Scotian niemimaalla Kanadan Atlannin puoleisella rannikolla sijaitsevan Halifaxin Stansfield International Airportin kiitotie 05 on 3200 metriä pitkä. Sille on tarjolla NDB-lähestymismenetelmä mutta ei ILS:ää.

Kanadan onnettomuustutkintaviranomainen Transportation Safety Board of Canada on lähettänyt tutkijaryhmänsä Halifaxiin. +TT+

Google Maps StreetViewin liikuteltavissa oleva kuva voimalinjasta Halifaxin lentoaseman kiitotie 05:n (vasemmalla) päässä: