AirAsia on ensimmäinen Sharklet-Airbusin käyttäjä

A320net_Sharklet_airasia_airbusAirbus on toimittanut AirAsialle ensimmäisen A320-lentokoneen, jonka siivissä on uudet polttoaineen kulutusta pienentävät Sharklet-wingletit. Lentoyhtiöt voivat tilata aiempia siiivenkärkiaitoja suuremmat wingletit A320-perheen lentokoneisiin; uudessa A320neo-perheessä ne ovat vakiona.

A320net_Sharklet_first_delivery_Air_Asia_01Kevyestä komposiittimateriaalista valmistetut siivenkärkievät eli wingletit ovat 2,4 metriä korkeita. Sharklet on Airbusin niille antama markkinointinimi.

Wingletit vähentävät polttoaineen kulutusta ja siten päästöjä parantamalla huomattavasti lentokoneen aerodynamiikkaa. Pienentyneen polttoaineen kulutuksen ansiosta lentoyhtiöt voivat joko pidentää lennettävää matkaa sadalla merimaililla tai lisätä koneen hyötykuormaa jopa 450 kilolla.

“AirAsialla on pitkä ja läheinen suhde Airbusin kanssa. Kasvattaessamme verkostoamme A320-kalustollamme nämä uudet Sharkletit auttavat meitä saavuttamaan tavoitteemme olla tehokkain ja innovatiivisin halpalentoyhtiö maailmassa”, AirAsian pääjohtaja Tan Sri Tony Fernandes sanoo.

“On erittäin osuvaa, että suurin A320-koneiden asiakkaamme pääsee ensimmäisenä hyötymään Sharkletien neljän prosentin polttoainesäästöistä", toteaa Airbusin asiakastoimintojen johtaja John Leahy toteaa.

Koska Sharklet-kysyntä on ollut suurta, kaikki Airbusin kapearunkokoneita valmistavat tehtaat tuottavat niillä varustettuja koneita. Tehtaat sijaitsevat Toulousessa Ranskassa, Hampurissa Saksassa ja Tianjinissa Kiinassa. Neljäs A320-tehdas valmistuu lähivuosina Mobileen Yhdysvalloissa.

Aasian suurin halpalentoyhtiö AirAsia on Airbusin suurin A320-koneiden ostaja. Yhtiö on tilannut Airbusilta kaikkiaan 475 konetta, joista 264 A320neo-malleja ja 211 A320ceo-malleja. Yli sata konetta on jo toimitettu.

 

Lue myös: