Airbus ja KLM lentävät kaukoreittejä biopolttoaineella ITAKA-projektissa

biopolttoaine_ITAKA_logo_1Airbus ja KLM ovat lentäneet ensimmäisen kaukolennon kestävän kehityksen menetelmin valmistetulla biopolttoaineella. Lento oli ensimmäinen kaikkiaan 50 lennon sarjasta ja samalla pisin Airbusilla operoitu biopolttoainelentolento. Airbus A330-200 -koneella tehtävät lennot ovat osa ITAKA-projektia.

KLM:n lennolla KL767 Amsterdamista Karibian Aruballe suuntautuneen lennon aikana A330-200 -koneen polttoainesäiliöissä oli 20 prosenttista biopolttoainetta, joka oli valmistettu ruokaöljystä. Lennon pituus oli noin kymmenen tuntia.

EU:n rahoittamassa ITAKA-projektissa (Initiative Towards Sustainable Kerosene for Aviation)  on tavoitteena tukea uusiutuvan lentopolttoaineen kaupallistamista ja käyttöä Euroopassa.

Airbus on mukana isossa roolissa keräten tietoja lennoilta niin polttoainejärjestelmästä ja koneeen suoritusarvoista. ITAKA-ohjelman lennoista 20 kaukolentoa operoidaan Airbus-koneilla.

Kehityskonsortiossa ovat mukana Airbus, BIOTEHGEN, Camelina Company España, CLH, EADS IW, Embraer, EPFL , MMU, SENASA, RE-CORD,  Neste Oil  ja SkyNRG.

Lue myös:
Artikkeli: Kohti kestävää kehitystä ja Bio-hubia