American Airlines nousi Boom Supersonicin Overture-yliäänikoneiden suurimmaksi asiakkaaksi

Overture_AA_1American Airlines on solminut ostosopimuksen Boom Supersonicin kanssa 20 Overture-yliäänikoneesta sekä optioista 40 lisäkoneeseen. American Airlines, joka on laivaston koolla mitattuna maailman suurin lentoyhtiö nousee nyt myös suurimmaksi Overture-konemäärän tilaajaksi. Overturen on määrä lentää kaksinkertaisella nopeudella nykyisiin matkustajakoneisiin nähden jo vuonna 2029.

Boom Supersonicin Overture toisi uudenlaista nopeusetua American Airlinesille, jonka  laivasto on jo nykyisellään USA:n lentoyhtiöiden nuorin ja polttoainetehokkain.

Solmitun ostosopimuksen mukaan Overturen tulee ennen toimituksia täyttää ilmailualan standardit operoinnin, suorituskyvyn sekä turvallisuusvaatimusten osalta sekä American Airlinesin vaatimukset asiakaskokemuksesta. American Airlines on maksanut varausmaksun ensimmäisestä 20 Boom Supersonic Overture-yliäänikoneesta. Kyseistä maksua ei palauteta vaikka tilaus peruuntuisi.

"Tulevaisuudessa yliäänikoneella matkailu on tärkeä osa asiakkaillemme tarjottuja palveluilta. Olemme innoissamme Boom Supersonicin tuomasta muutoksesta matkailun tulevaisuudelle yrityksellemme ja asiakkaillemme", sanoi American Airlinesin kaupallinen johtaja Derek Kerr.

Overture_matkustamoBoom Supersonicin kehittämä ylisooniselle nopeusalueelle, jopa 1,7 Machin nopeuteen yltävä, 65-80 -paikkainen Overture -matkustajakone puolittaisi matkustusajat yli 600 reitillä. Lento Miamista Lontooseen taittuisi alle viidessä tunnissa ja Los Angelesista Honoluluun pääsisi kolmessa tunnissa. Overture voisi lisäksi lentää 100-prosenttisella uusiutuvalla lentopolttoaineella, jopa noin 7800 kilometrin pituisilla reiteillä.

"Olemme ylpeitä voidessamme jakaa visiomme saavutettavuudesta ja kestävästä kehityksestä American Airlinesin kanssa. Uskomme, että Overture voi auttaa syventämään American Airlinesin kilpailuetua, asiakasuskollisuutta sekä lentoyhtiövalintaa matka-aikojen puolittuessa",  sanoi Boom Supersonicin perustaja ja toimitusjohtaja Blake Scholl.

Ensimmäisen Boom Supersonicin Overturen on määrä valmistua vuonna 2025 ja matkustajalentojen odotetaan alkavan nykyisen aikataulun mukaan vuonna 2029.

Ensimmäisenä amerikkalaisyhtiönä Overture-koneita tilasi kesäkuussa 2021 United Airlines, jonka tilaus käsittää 15 yliäänikonetta ja 35 koneen optiot. Overturen tilauskirjassa on jo yli 130 tilausta ja optiota. Muita aiemmin nimettyjä asiakkaita ovat Virgin Atlantic ja Japan Airlines.

American Airlines sijoittaa laajemminkin uuteen teknologiaan. Yhtiö kertoi heinäkuussa 2022 tilanneensa 50 Vertical Aerospace VX4 eVTOL-ilma-alusta.

Lue myös: