Vertical Aerospace saa ennakkomaksun American Airlinesilta - vahvisti 50:n VX4 eVTOL-toimitusslotit

Vertical-4AX4_4Vertical Aerospace saa ennakkomaksut American Airlinesilta, joka vahvisti samalla toimisslotit ensimmäiselle 50:lle VX4 eVTOL-ilma-alukselle. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun suuri lentoyhtiö suorittaa ennakkomaksun eVTOL-ilma-aluksista. Kyseessä on merkittävä askel Vertical Aerospacen ja American Airlinesin yhteistyössä.

Vertical Aerospace ja American Airlines toimivat yhteistyössä määritelleen puitteita tulevaisuuden ilmaliikenteen markkinapotentiaalista ja eVTOL-operaatioista Yhdysvalloissa.

American Airlines solmi jo kesäkuussa 2021 ehdollisen ennakkotilaussopimuksen Vertical Aerospacen kanssa jopa 250 eVTOL-koneesta ja sadan koneen optioista. Tilauksen arvo olisi jopa miljardi Yhdysvaltain dollaria.

"Yhteistyömme Vertical Aerospacen kanssa on loistava esimerkki ilmailualan päästöjenvähentämisen edistämisestä. Olemme ottaneet suuria harppauksia laivastomme uudistamisessa polttoainetehokkaammilla lentokoneilla ja nyt olemme ylpeitä ottaessamme jälleen yhden askeleen edistyneen ilmaliikenteen kehittämämiseksi", sanoi American Airlinesin talousjohtaja Derek Kerr.

Vertical-4AX4_5Vertical Aerospace V4X (VA-X4) -eVTOL on pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen kykenevä viisipaikkainen sähkölentokone, jota ohjaa koneessa istuva lentäjä. Voimanlähteenä on yhden megawatin sähkömoottori, joka mahdollistaa sähkölentokoneella jopa 325 km/h nopeuden sekä yli 160 kilometrin toimintamatkan ilman CO2-päästöjä.

Ilma-aluksessa on kahdeksan potkuria, joista neljä kääntyvää sijaitsee siipien etupuolella ja neljä nousu- ja laskuvaiheessa käytettävää siiven takapuolella.

Energianlähteenä toimii E-One Moli Energy Corp:n (Molicel) valmistama turvallinen, luotettava ja tehokas litium-ioni-akusto. Valmistajan mukaan sen kehittämä akkukenno on tarjoaa energianlähteenä suurimman mahdollisen tehon. Vertical Aerospace ja Molicel julkistivat yhteistyön heinäkuun 2022 alussa. Sopimusta edelsi pitkäaikainen Vertical Aerospacen suorittama suorituskykyvertailu eri valmistajista.

Vertical-4AX4_2Tavoitteena on saada V4X kaupalliseen käyttöön vuoden 2025 aikana. Tyyppihyväksyntäprosessissa ovat mukana Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA, Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA ja Ison-Britannian ilmailuviranomainen CAA UK. Koelentosarjan on määrä käynnistyä kesän 2022 aikana.

Vertical Aerospace on saanut aietilauksia jo yli 1400 VX4 (VA-4X) eVTOL -sähkölentokoneesta joiden rahallinen arvo on noin 5,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tilaajia ja asiakkaita ovat American Airlinesin lisäksi ainakin Virgin Atlantic, Avolon, Bristow, Marubeni, Iberojet ja Avolonin kautta Flyinggroup, Japan Airlines, Gol, Air Greenland, Gozen Holding ja AirAsia.

Viimeisin uusi asiakas on johtava eurooppalainen liikelento-operaattori Flyinggroup, joka solmi Vertical Aerospacen kanssa ennakkotilauksen 50 VX4 eVTOL -ilma-aluksesta. Vuonna 1995 perustetun Flyinggroupin käytössä on 45 liikesuihkukonetta. MH

Lue myös: