Amerikkalainen Pave Hawk CSAR-kopteri onnettomuudessa Englannissa

sikorsky_ uh60G_net_usaf(päivittynyt 16.41) Yhdysvaltain ilmavoimien Sikorsky HH-60G Pave Hawk -helikopteri on syöksynyt maahan harjoituslennolla Englannissa tiistaina kello 18 paikallista aikaa. Kopterin nelihenkinen miehistö sai onnettomuudessa surmansa. Pave Hawk on tarkoitettu CSAR-tehtäviin eli taistelukentän etsintä- ja pelastustoimintaan.

Onnettomuus tapahtui lähellä Salthousea Norfolkin rannikolla. Kopteri kuului RAF Lakenheatin tukikohdassa toimivalle USAF:n 48th Fighter Wingille.

Kopteri lensi parina toisen HH-60G:n kanssa kun se syöksyi maahan rantakaistaleelle Cley Next-tThe-Sean linnustonsuojelualueella.

Toinen kopteri laskeutui heti paikalle mutta mitään ei ollut tehtävissä. Pave Hawkin osat olivat levinneet jalkapallokentän kokoiselle alueelle. Mukana lennolla oli kovia ammuksia ja alue eristettiin laajalti.

CSAR-toiminta (Combat Search and Rescue) tapahtuu vihollisen alueella. Tyypillinen tehtävä on alas ammutun oman lentomiehistön pelastaminen. Usein lennetään pimeässä ja matalalla, kuten nyt onnettomuuteen johtaneella harjoituslennolla.

UH-60 Black Hawkiin perustuva HH-60G Pave Hawk on varusteltu tehtävää varten monipuolisesti. mm. pimeänäkölaitteistolla, säätutkalla, omasuojajärjestelmällä ja ovikonekivääreillä.

Kopterissa on toimintasädettä pidentävä ilmatankkauspuomi. CSAR-tehtävien ohella sitä voidaan hyödyntää myös erikoisjoukkojen kuljetuksissa.