Big E saapuu kotisatamaan viimeistä kertaa

enterprisenet_usnavyYhdysvaltain merivoimissa yli 50 vuotta palvellut lentotukialus USS Enterprise (CVN 65) saapuu tänään 4.11. viimeistä kertaa kotisatamaansa Norfolkiin Virginiassa. Ensimmäinen ydinkäyttöinen lentotukialus on maailman pisin sotalaiva. Kotisatamassa Big E, kuten alus tunnetaan, tyhjennetään ja lopulta hinataan romutettavaksi.

USS Enterprise on kahdeksas tätä nimeä kantava alus Yhdysvaltain merivoimissa. Huhujen mukaan yksi uuden Gerald R. Ford -luokan tukialus saanee tulevaisuudessa saman nimen. Tämä alustyyppi korvaa aikanaan nykyiset kymmenen Nimitz-luokan tukialusta.

Enterprisen köli laskettiin helmikuussa 1958 ja se otettiin käyttöön marraskuussa 1961. Sunnittelu alkoi jo 1954 ja alus olikin aikansa teknisen osaamisen huippunäyte. Voimanlähteenä tukialuksessa on peräti kahdeksan ydinreaktoria, jotka pyörittävät sen neljää potkuria.

Alus on osallistunut toimintaan Kuuban ohjuskriisistä alkaen. Enterprise on ollut mukana mm. Vietnamin, Bosnian, Afganistanin ja Irakin sodissa.

Enterprise on tuttu kaikille Top Gun -elokuvan nähneille. Sen alun dramaattisesti kuvattu lentotoiminta tukialuksen kannella on ikuistettu nimenomaan Enterprisellä. Laiva toimi myös esikuvana nimikaimalleen Star Trek -televisiosarjassa.

enterprise2net_usnavuEnterprise on 342 metriä pitkä ja sen syväys on 94 000 tonnia. Laivaan käytettiin 60 923 tonnia terästä ja 1 507 tonnia alumiinia. Huippunopeus on yli 30 solmua.

Miehistöä aluksella on noin 5 500 henkeä. Lentokoneita se voi ottaa jopa 90 kappaletta, mutta normaalisti määrä jää pienemmäksi.

Viimeisellä risteilyllä Enterprisen Carrier Air Wing 1 -laivueessa oli merijalkaväen McDonnell Douglas F/A-18C Hornet sekä Navyn Boeing F/A-18E/F Super Hornet -hävittäjiä. Lisäksi alukselta toimii Grumman E-2C Hawkeye -tutkakoneita sekä elektroniseen häirintään erikoistuneita Grumman EA-6B Prowler -koneita.

Pelastus- ja kuljetustehtäviä varten aluksella on Sikorsky SH-60F ja HH-60H Seahawk -helikoptereita. Rannikon ja laivan välistä henkilö- ja tavaraliikennettä hoidetaan Grumman C-2 Greyhound -koneilla.

Kun Enterprise on kiinnittänyt Norfolkiin, siellä alkaa aluksen historiaa juhlivien tapahtumien sarja. Virallisesti laiva poistetaan palveluksesta 1. joulukuuta.

Uransa aikana Enterprise on tehnyt 25 purjehdusta, joista viimeiseltä se nyt palaa. Tällä kertaa alus suojaosastoineen oli merellä 238 päivää.

Seuraavaksi käynnistyy aluksen tyhjentäminen. Jo kotimatkalla Enterprisestä kuljetettiin helikoptereilla sen ammusvarastojen sisältö toisille aluksille. Rannassa poistetaan nesteet tankeista ja siirretään pois kaikki muu vuosien varrella kertynyt tavara.

Lopulta ydinreaktorit poistetaan ja laivan materiaalit kierrätetään. Museointi ei ole mahdollista, sillä ydinmateriaalin poistaminen edellyttää laajoja rakenteiden purkutöitä. Koko prosessi vie aikaa miltei neljä vuotta.

Jutun otsikkokuvassa USS Enterprise saapuu 30. lokakuuta Mayportiin Floridassa. Satamaan tulosta on julkaistu myös nopeutettu video: YouTube

 

USS Enterprisen kotisivu