Bingo! Rakentajapalkinto Reijo Österbergille

bingo_reijoosterberg_ilmailuorgVuoden 2013 Experimental-rakentajan palkinto on myönnetty Reijo Österbergille ja hänen rakentamalleen I.C.P. Bingo 4S VG -ultrakevyelle lentokoneelleen. Suomen Ilmailuliiton perinteinen tunnustus jaettiin viime viikonloppuna Kuhmo Fly In -tapahtumassa.

Kuhmo Fly Inin yhteydessä järjestettiin myös Suomen Ilmailuliiton Experimental-rakentajatapaaminen. Perinteisestihän se on pidetty useimmiten Jämillä. Siellä Fly In on kuitenkin kasvanut niin isoksi lentonäytökseksi, että pienimuotoisempi harrastajien kokoontuminen on helpompi järjestää muualla.

Kuhmo Fly In keräsi viikonloppuna paikalle tasan 50 konetta. Väkeä paikalla kävi useita tuhansia. Lauantaina oli tarjolla luentoja ajankohtaisista aiheista Rakentajatapaamisen perinteiden mukaisesti. Trafi järjesti myös ramppitarkastuksia saapuneille koneille.

Rakentajakilpailuun osallistui tänä vuonna vain kaksi koneuuttuutta ja rakentajaa. Ilmeisesti sää ja tapahtumapaikan etäisyys eivät edesauttaneet uusien koneiden osallistumista kilpailuun. Tämä ei kuitenkaan vähennä palkinnon arvoa, voittajakonetta kiiteltiin yleisesti hienosta työn jäljestä.

bingo2_reijoosterberg_ilmailuorgÖsterbergin OH-U641:n rakennustyö käynnistyi, kun metallirakenteisen koneen rakennussarja saapui puulaatikoissa Italiasta heinäkuussa 2010. Ensilentonsa Bingo teki 21. kesäkuuta 2013.

 Tarkemmin rakennusprojektin mielenkiintoisista vaiheista voi lukea Reijo Österbergin runsaasti kuvitetusta viestiketjusta: Ilmailu.org

Italialaisen I.C.P. -tehtaan Bingo on kevyempi kehitysversio saman tehtaan Savannahista. Österberg myös tuo maahan kumpaakin konetyyppiä.

Bingo on STOL-kone, josta on kaksi versiota. Superbingossa on Simonini Victor 2 tai Rotax 582, Bingo 4S:ssä japanilainen nelitahtinen 60-hevosvoimainen HKS 700E -moottori.

Nousukiitoon Bingo 4S VG tarvitsee 80 metriä ja täysillä laipoilla tehtyyn laskuun kiitotietä mitataan 40 metriä. Matkanopeudeksi kerrotaan 120 km/h. Painoa Österbergin HKS-moottorilla varustetulle koneelle sisäverhoiluineen, led-navi/strobovaloineen ja maaleineen kertyi 274,9 kg.

Österbergin Bingo on lisäksi VG-mallia, jossa kiinteät solakot on korvattu siiven etuyläpinnan lukuisilla pienillä VG-evillä (Vortex Generator), jotka lisäävät nostovoimaa. Koneen sakkausnopeudeksi valmistaja ilmoittaa 45 km/h. ++

 

Lue myös: